ЛУЧИЋ: ЗАХТИЈЕВАМО ЗАШТИТУ СРПСКОГ СТАНОВНИШТВА И ЦРКАВА У САРАЈЕВУ!

711

Малобројно српско становништво у сарајевској  општини Илиџа забринуто је за своју безбједност због порука мржње које су све учесталије, а наши свештеници  у Цркви Светог Саве у Блажују дубоко су потресени због новог вандализма и крађе крстова и кандила, рекао је предсједник Скупштине града Источног Сарајева Мирослав Лучић, након посјете блажујској цркви и разговора са тамошњим свештенством.

Лучић је истакао да је ово само један у низу напада на православне богомоље и покушај застрашивања малобројног српског становништва које живи на том подручју.

„Свједоци смо да су се напади дешавали  и у претходном периоду, да су оскрнављена православна гробља, а да за та недјела нико никада није одговарао. Оваква вандалска дјела не смију остати некажњена, а носици власти у Кантону Сарајево морају, коначно, показати спремност да заштите наше сународнике, чије породице вијековима живе на том подручју, али и православне светиње“, рекао је Лучић.

Предсједник Скупштине града изразио је забринутост и због угрожавања безбједности православних свештеника у Блажују, који су, како је рекао, били изузетно потресени, не само порукама мржње које су на овај начин упућене према Српској православној цркви, него и због чињенице да су на мети вандала били  свети предмети који се користе у молитвама и приликом обреда причешћа.

„Свештеници парохије блажујске информисали су ме да су од начелника општине Илиџа добили обећања да ће у порти цркве ускоро бити постављен видео-надзор. Очекујем да тај проблем врло брзо буде ријешен, како би се предуприједили, евентуални, нови напади, вандализам и угрожавање безбједности на том подручју“, истакао је Лучић, додајући да ће се врло брзо обратити и одређеним институцијама, са захтјевом да се заштите српско становништво и српске цркве у Сарајеву.