МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ МАЛИХ СЦЕНА И МОНОДРАМЕ ОД 4. ДО 8. ДЕЦЕМБРА

1745

Међународни фестивал малих сцена и монодраме, који ће бити одржан у Источном Сарајеву од 4. до 8. децембра, отвориће Крушевачко позориште представом Јована Стерије Поповића „Женидба и удадба,“ у режији Бојана Вељовића.

Директор Фестивала Младен Јанковић рекао је да је свечано отварање Фестивала заказано за уторак, 4. децембар, у 19.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево. Осим представе Крушевачког позоришта, биће уприличена изложба портрета „У дијалогу“, чији су аутори Данијела Новаковић и Славко Тушевљак.

Јанковић је захвалио на подршци Министарству просвјете и културе Републике Српске, Министарству културе и информисања Србије, граду Источно Сарајево, општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Пале, Туристичкој организацији Источно Сарајево, као и свим другим пријатељима Фестивала.

Селектор Фестивала Љубо Божовић представио је програм манифестације, наглашавајући да су ове године заступљени драмски умјетници из девет градова Русије, Србије, Црне Горе, Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ.

Он је изразио наду да ће, изградњом позоришта у Источном Сарајеву, бити могуће у оквиру овог фестивала обезбиједити наступе најпознатијих позоришта и најзахтјевнијих драмских представа.

Градоначелник Источног Сарајева и предсједник Организационог одбора Фестивала Ненад Вуковић рекао је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву да је ова манифестација један од најважнијих културних догађаја у Републици Српској.

Он је изразио наду да ће Фестивал, захваљујући подршци Владе Српске, наредних година бити организован у новоизграђеном градском позоришту у Источном Сарајеву, али је изразио незадовољство односом ресорног министарства према организацији овог фестивала, истичући да су дозначена средства недовољна.

Према програму Фестивала, у сриједу, 5. децембра, биће одржан округли сто о теми „Будућност и значај позоришта“, а у вечерњем термину ће Александер Аладишев, првак Академског драмског позоришта из руског града Владимир, извести монодраму „Хамлетови снови“ литванског редитеља Линаса Заикаускаса.

Након тога биће изведена представа Хрватског народног казалишта Мостар према тексту Франца Кафке „Преображај“, у режији Сегора Хаџагића.

Трећи дан Фестивала резервисан је за промоцију књиге „Како се испричала неиспричана прича“ аутора Ранка Павловића, добитника књижевне награде „Совица“, за монодраму Лилијане Ивановић „Краљев пут“ коју игра Владимир Балашћак, те за представу Бањалучког студентског позоришта „Млијеко“ коју режира Слободан Перишић.

За петак, 7. децембра, планирана је промоција књиге „Зна ли ко енглески“ аутора Драгана Тепавчевића, добитника књижевне награде „Златна сова“.

Током вечерњег програма Ирфан Касумовић извешће монодраму „Род и дом“ тузланског театра „Кабаре“, у режији Владе Керошевића, док ће глумци Градског позоришта Подгорица одиграти представу „Сласти славе“ коју режира Стефан Саблић.

Посљедњег дана Фестивала, у суботу, 8. децембра у 19.00 часова глумац Стојан Матавуљ требало би да изведе монодраму „Комушање мозга“ коју је и режирао, а глумци „Југоарта“ одиграће представу „Хор бечких дечака“ у режији Ирфана Менсура.

Двадесет трећи Међународни фестивал малих сцена и монодраме Источно Сарајево свечано ће бити затворен уручењем награда за најбољу глумицу, глумца, монодраму и представу.

Селектор Фестивала је драмски умјетник Љубо Божовић, а Жири чине редитељ Божидар Ђуровић /предсједник/ и чланови редитељ Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић.

Фестивал малих сцена и монодраме свој живот започео је ратне 1995. године у Хаџићима под називом Фестивал монодраме Републике Српске.

Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно- умјетничке дјелатности Срна фест, а Фестивал монодрама Републике Српске имао је задатак да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст.

Фестивал је годинама растао и стасао у Међународни фестивал малих сцена и монодраме, да би потом изашао из оквира првог фестивала, тако да су осим монодрама уврштене и камерне представе, што се одржало и до данас, по правилу – пет камерних представа и четири монодраме у такмичарском дијелу програма.
/Срна/