ГРАНТОВИ ОД 10.000 ДО 30. 000 ЕВРА ЗА ПОСЛОВНЕ СУБЈЕКТЕ СА ИНОВАТИВНИМ ИДЕЈАМА – ГРАДСКА РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА ПРУЖИЋЕ СВУ НЕОПХОДНУ ПОМОЋ

1980

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и Градска развојна агенција Источно Сарајево представиле су трећи јавни позив за додјелу бесповратних средстава пословним субјектима са иновативним идејама, производима или услугама које могу резултирати смањењем незапослености, повећањем конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ.

Представник Републичке агенције Марко Какућа рекао је да је 10.000 евра максималан износ грант средстава за компаније које пословну дјелатност обављају од шест до 24 мјесеца, а 30.000 евра за пословне субјекте који дјелатност обављају више од 24 мјесеца.

Он је навео да су грант средства обезбијеђена у оквиру „Челенџ ту чејнџ“ програма који реализују Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и Сарајевска регионална развојна агенција, а финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу /СИДА/.

„У оквиру програма `Челенџ ту чејнџ` креиран је фонд за подршку малим и средњим предузећима у вриједности од три милиона евра, а планирано је пет јавних позива гдје прилику да конкуришу за ова средства имају пословни субјекти са сједиштем у БиХ или Шведској“, појаснио је Какућа.

Он је подсјетио да су до сада спроведена два јавна позива, укупне вриједности 850.000 евра – на првом је финансирано 28 пројеката, а на другом 37 на подручју цијеле БиХ.

Какућа је нагласио да је највеће интересовање за област руралног развоја, пољопривреда, производње и прераде хране и информационих технологија.

Он се нада да ће на трећи позив бити пријављен још већи број квалитетних пословних иновација и приједлога.

Представник Градске развојна агенција Источно Сарајево Сандра Драгутиновић истакла је да они учествује у помоћи привредним субјектима на подручју шест градских општина у припреми за аплицирање на позив, дајући им основне смјернице о условима и упутства за онлајн пријаву.

Драгутиновићева је рекла да су на данашњу презентацију позвали све привредне субјекте са подручја града Источно Сарајево, а Градска развојна агенција Источно Сарајево ће им бити сервис на услузи.

„Ово је добра прилика за све привредне субјекте да добију додатни новац и реализују своје иновативне идеје“, навела је Драгутиновићева.

 

/Срна/