МИСИЈА ЛУТКАРСТВА И УЉЕПШАВАЊЕ ЖИВОТА МАЛИШАНИМА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА НЕЋЕ СТАТИ

556

Мисија луткарства и уљепшавање живота малишанима Источног Сарајева неће стати, што доказује и Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“, који ће бити одржан од 28. септембра до 2. октобра, изјавио је члан Организационог одбора фестивала Витомир Митрић.

„Ове године фестивал ће бити одржан у смањеној форми јер од 15 позоришних луткарских представа које смо планирали за мај, у овом фестивалском термину реализоваћемо само пет. Можемо рећи да смо задовољни јер смо ипак успјели организовати фестивал на овај начин“, рекао је Митрић новинарима.

Фестивал ће у понедјељак, 28. септембра, отворити луткарски спектакл „Пиринска фолклорна магија“ у извођењу Градског позоришта Благоевград из Бугарске, у режији Боње Лунгова и Константина Каракостова.

У уторак, 29. септембра, Позориште лутака из Ниша представиће се представом „Вук који је испао из књиге“ у режији Драгослава Тодоровића, док ће наредног дана представу „О њежности“, коју је режирала Инес Пашић, одиграти Позориште лутака из Мостара.

У четвртак, 1. октобра, на репертоару је извођење представе Дјечјег позоришта из Суботице „Црвенкапица и вук“, у режији Викторије Еве Нађ, а 2. октобра фестивал ће бити затворен представом ван конкуренције „Куку Тодоре“, у извођењу истог позоришта, а коју је режирала Амела Вученовић.

Позориште из Суботице ће на повратку у Србију одиграти једну представу и у Зворнику.

„За већину представа могу рећи да могу оправдати мото фестивала `Лутке за 21. вијек` јер су рађене изузетно квалитетно, а неке од њих и као експеримент, што је за овај фестивал веома значајно“, навео је Митрић.

Представе ће оцјењивати стручни жири који чине драмски писац, драматург и сценариста из Београда Игор Бојовић, који ће добити Златну аниму за допринос развоју луткарству, музички педагог Младен Јанковић и новинар Новинске агенције Републике Српске – СРНА Огњен Беговић.

Представе ће бити реализоване у Културном центру Источно Ново Сарајево уз примјену свих неопходних мјера заштите.

Митрић је навео да ће у оквиру смањеног пратећег програма бити одржано једно мастер предавање о теми „Луткарство за вријеме ковида“, креативна радионица „Лутка је глумац“ и промоција књиге „Шта је то лутка“.

Предсједник организационог одбора, начелник Општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, нагласио је да је веома важно да се, без обзира на околности, ова и сличне манифестације одржавају и да живот у Источном Сарајеву иде даље.

„Добро је да што ће пет вртића и три основне школе из ове и општине Источна Илиџа са нама учествовати у овој културној манифестацији. Искрено се надам да ће ова прича око ковида да престане, да ћемо овај тест положити и да ћемо показати да и у овако сложеним околностима организујемо важне догађаје за наше најмлађе“, изјавио је Ћосић.

Ћосић је изразио очекивања да ће изградњом позоришта наредне године бити организован величанствен фестивал, чиме ће показати да овај град може да организује догађаје на највишем нивоу.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да је град увијек подржавао ову манифестацију, као специфичан облик израза културе и умјетности јер се прије свега односи на најмлађу популацију.

„Ми заиста настојимо да у граду очувамо разноврсни културни живот и зато, осим ове, финансирамо и подржавамо и друге манифестације. Ово је примјер како удружене општине, заједно са градом, помажу у одржавању значајних манифестација за наш град“, додао је Лучић.

/Срна/