ПОЧИЊЕ ПОСТАВЉАЊЕ ФЕРАТЕ НА ЦРВЕНИМ СТИЈЕНАМА СА ДВА ВИСЕЋА МОСТА

756

Представници Градске развојне агенције Источно Сарајево, Туристичке организације „Јахорина-Град Источно Сарајево“, представници Планинарских друштава „Јаворина“ и „Романија“, разговарали су јуче са члановима пројектантског тима о почетку градње нове туристичке атракције, ферате на Црвеним стијенама са два висећа моста, која је дио пројекта „Осјети задовољство боравка у природи дуж зелене стазе Виа Динарике Сарајевско – романијске регије“.

Овај пројекат имплементира Туристичка организација „Јахорина“ Источно Сарајево у сарадњи са Развојном агенцијом, Привредном комором Републике Српске и приватним партнером „Станишић д.о.о.“.

Пројекат ,,Осјети задовољство боравка у природи дуж зелене стазе Виа Динарике Сарајевско-романијске регије“ спроводи ЕУФОР бизнис, а финансирају га Европска унија и Савезна Република Њемачка. Према ријечима директорице Развојне агенције Источног Сарајева Младенке Пандуревић вриједност цјелокупног пројекта је 505.000 КМ, а РАИС суфинасира пројекат са нешто више од 46.000 КМ .

– Градска развојна агенција Источно Сарајево понијела је терет писања и припреме овог пројекта, а имамо и своје активности у оквиру спровођења. Општи циљ је допринос развоју туристичких потенцијала дуж зелене линије Виа Динарике у БиХ. Имплементација пројекта кренула је у јуну мјесецу, када је потписан уговор, а до сад су трајали административни послови и припремни радови. Тренутно смо у фази реализације јавне набавке опреме и материјала који су потребни за постављање ферате на Црвеним стијенама. Најважније је да пројекат тече планираном динамиком. Учешће свих партнера у пројекту је око 113.500 КМ – истакла је Пандуревић.

Директор Туристичке организације „Јахорина“ града Источно Сарајево Игор Тошић рекао је да ће се реализацијом овог пројекта отворити неки нови видови у области туризма, а највећу корист од новог туристичког садржаја имаће општине Соколац и Пале.

– Сигурно да ће реализација овог пројекта који се зове – Via ferrata или челични пут на Романији додатно унаприједити туристичку понуду Источног Сарајева. Ово ће бити јединствен садржај у Босни и Херцеговини јер ће ферата имати два висећа моста, што ће допринијети атрактивности садржаја. Реализација овог пројекта планину Романију ће отворити за неке нове видове туризма. Кроз пројекат ће бити уређено и 45 километара планинарских стаза на локалитету Романије што ће сигурно значити и већој посјећености планине. Самим тим корист ће имати и општине Соколац и Пале, а биће унапријеђена и туристичка понуда града Источно Сарајево. На данашњем састанку смо дефинисали плански календар будућих активности, у пројекат смо укључили и три планинарска друштва са подручја Пала и Сокоца, чија је матична планина Романија. Они ће бити задужени за маркацију и уређење планинарских стаза, истакао је Тошић.

Чланови пројектантског тима који ће радити на постављању ферате, осигураног планинарског пута са челичним сајлама и ногоступима на Црвеним стијенама су дугогодишњи алпинисти Игор Милошев и Дамир Лукшић. Поред ферате коју ће радити на Црвеним стијенама они су до сада радили ферате на Козари, Вележу, затим мање приступне планинарске путеве за силазе у кањоне ријека.

– Наш план је да ферату урадимо по европским и свјетским стандардима, тако да и са сигурносног аспекта, који је најбитнији, она буде сто посто безбиједна. То значи да треба да има одговарајућу дебљину жељезне конструкције која се поставља, тестиране сајле , исправно обликоване ногоступе и анкере и да буде приступачна свим планинарима и људима који хоће том фератом да прођу. Црвене стијене познајемо и преко алпинизма којим се дуго година бавимо. Овога љета радили смо испитивање стијене и одабрали смо руту куда ће да иде сајла, куда је најквалитетнија стијена. Потрудили смо се да направимо занимљиву и сигурну стазу – истакао је Милошев.

Члан управног одобра Планинарског друштва Гласинац Мирослав Дивчић истакао је задовољство што су иницијатори овог пројекта у реализацију укључили и планинаре из Сокоца.

– Желим да се захвалим, што су реализатори пројекта контактирали нас да их упознамо са тиме шта би то било туристички атрактивно на Романији и шта би то привукло већи број људи да посјећује овај локалитет. Дошли смо до закључка да је Романији због комплекса стијена које има, алпинизам једна од грана које се могу развијати. Због близине приступних путева и планинарског дома изабране су Црвене стијене. Сама ферата омогућиће један нови туристички садржај на Романији, тј. безбиједни алпинизам за почетнике који у задње вријеме биљежи велику експанзију. Директна корист за ПД Гласинац јесте да настављамо низ да Романију представимо што више у туристичком свјетлу које до сада није имала – истакао је Дивчић.

Он је додао да ће прича о туризму на Романији бити заокружено отварањем планинарског дома „Црвене стијене“ који ће имати смјештајни капацитет од тридесет лежаја, као и оно на чему планинарско друштво Гласинац ради годинама, а то је да се област од дома до видиковца Црвене стијене прогласи парком природе што ће бити једна нова туристичка тачка на мапи Републике Српске.

Према планираним активностима, у зависности од временских услова извођачи ће прве радове почети 25. септембра када ће бити урађено чишћење стијена и радови на стази. Први радови на постављању ферате почињу у октобру.

/општина Соколац/