МИТРОПОЛИЈА ДАБРОБОСАНСКА ВАЖАН СТУБ ОСТАНКА И ОПСТАНКА СРБА

2005

Српска православна црква и Митрополија дабробосанска важан су стуб останка и опстанка српског народа, закључено је на данашњем састанку митрополита дабробосанског Хризостома са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем и представницима Градске управе.
Његово високопреосвештенство митрополит Хризостом рекао је да је чин устоличења био важан догађај за Цркву, Сарајево и православне вјернике и да је пред њим велики посао на духовној обнови и обједињавању српског народа око свих великих вриједности – духовних, националних и културних.

Митрополит Хризостом подсјетио је на свог претходника митрополита Николаја, за којег је рекао да је много учинио за Источно Сарајево и цијелу Епархију, а посебно премјештањем Богословије Света три јерарха са Дивчибара у Фочу и отварањем духовне академије, која је прерасла у фочански Богословски факултет.

„Сви митрополити доприносили су да српски народ у Сарајеву и цијелој Митрополији буде посебан у историји и на том ћу се путу, заједно са српским народом, трудити да што више учиним како би он осјетио благодети које треба да осјети“, поручио је митрополит Хризостом.

Вуковић је након састанка са митрополитом Хризостомом у Административном центру града Источног Сарајева истакао да је град Источно Сарајево увијек имао добре односе са СПЦ и да ће их имати и убудуће.

„Разговарали смо данас и о конкретним стварима, као што су одређене локације и објекти који су у власништву Митрополије дабробосанске, односно СПЦ, а чији статус треба да буде рјешаван у наредном периоду“, рекао је Вуковић и навео примјер објекта СПЦ који се налази у кругу некадашње касарне „Славиша Вајнер Чича“ у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, разговарано је и о изградњи започетих цркава на подручју града, међу којима је и Саборни храм на Палама.

„Заједно ћемо се трудити да у наредном периоду завршимо започето“, додао је Вуковић у изјави медијима.

Недавно устоличење митрополита Хризостома у трон митрополита дабробосанских Вуковић је оцијенио као један од најважнијих догађаја у посљедње вријеме за Србе у Источном Сарајеву, а посебно за мали број Срба који је остао у федералном Сарајеву.

Састанку су присуствовали и замјеник градоначелника Данко Вучетић, те предсједник Скупштине града Источног Сарајева Мирослав Лучић и потпредсједник Скупштине Винко Радовановић.

 

 

 

/Срна/