НА „ДАНИМА ТИКВЕ“ УРУЧЕНЕ И НАГРАДЕ ЗА НАЈЉЕПШЕ ДВОРИШТЕ И НАЈЉЕПШИ ПРОСТОР ЕТАЖНИХ ВЛАСНИКА

955

Удружење грађана „Пробуди се“ из Источног Сарајева организовало је 5. и 6. октобра САЈАМ ХРАНЕ, ПИЋА, ПОЉОПРИВРЕДЕ И ПРЕДУЗЕТНИШТВА – Дани тикве у Источном Сарајеву. 

„Примарни циљ нам је промоција производње хране и пића, пољопривреде и предузетништва као и употребе тикве у људској исхрани као једне од најздравијих култура, а имамо срећу да одличноуспјева на нашимпросторима“, истакли су из овог удружења.

На продајној изложби пољопривредних производа, прерађевина и рукотворина, на платао код ТЦ Бинго, учествовало је 45 излагача из цијеле Босне и Херцеговине и приређен је цјелодневни забавно- музички програм.

Дани тикве почели су дефилеом дјеце предшколског узраста и првачића обучених у боје јесени и украшених плодовима јесени, од Парка Гаврила Принципа до платоа испред ТЦ Бинго. Након тога,  ученици ниже и средње музичке школе и основне школе „Св. Сава“ показали су своја умијећа у свирању, глуми и рецитовању.

Манифестација је отворио начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић, а присутнима су се обратили предсједница Удружења Роксанда Мичић, шеф Мисије ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини Kathleen Kavalec и замјеница градоначелника КикиндеБосиљка Срдић.

Након тога, услиједила је дегустација јела од тикве и вагање, односно, избор најтежег, најдужег, најмањег и најљепшег плода тикве

Најтежу тикву, тешку 46,30 кг, узгојио је  Миленко Папаз, најдужу Јела Витомир, најмању Сојка Берибака, а најљепшу Мира Васиљевић.

Проглашени су и побједници најљепшег дворишта и најљепшег простора етажних власника. У категорији најљепшег дворишта побиједиле су Коса и Љиља Шоја, а најљепшим је проглашен простор етажних власника у Хиландарској улици бр.11. Награде је уручио предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Приглавак је најбрже исплела Вахида Братановић из Завидовића, а побједница у прецизном плетењу најљепшег шареног приглавкаје Љубица Лубура. Најљепши ликовни рад је урадила Мила Јовичић, ученица Ош „Петар Петровић-Његош“, а литерарни рад Павле Бјелица, ученик Ош „Јован Дучић“.

У музичком дијелу програма наступила су четири културно умјетничка друштва: „Славија“, „Војковићи“, „Братство“ и „Бошко Вујадин“, изворне пјевачке групе „Митров-данак“ и „Црвен цвијет“, те трио Corde per Cuoro.

Удружење „Пробуди се“ до сада је шест пута организовало манифестацију „Купуј домаће, једи здраво“ и пет пута Дане тикве, код моста на улазу у Војковиће.