НА ЈАХОРИНУ СТИГЛА ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ КИНЕ, ВУКОВИЋ: ДОБРА ПРИЛИКА ЗА ПРЕДСТАВЉАЊЕ КИНЕСКИМ ТУРИСТИМА

1184

На Јахорину је данас стигла скијашка делагација из кинеског града Тјенцина која ће у Републици Српској боравити до 30. марта, како би усавршили своје скијашке вјештине и упознали овдашње туристичке потенцијале. Госте из Кине поздравио је и градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Вуковић је рекао да Град Источно Сарајево данас наступа у сарадњи са предузећем EYOF 2019, са којим организује један од највећих послијератних спортских догађаја у БиХ- зимску олимијаду младих, која треба да буде одржана од 9. до 16. фебруара сљедеће године.

„Јахорина иде у правом смијеру, кад је ријеч о развоју зимског туризма. Показало се оправданим то што смо у Градској управи Источно Сарајево турзам ставили на прво мјесто приоритета. Ово је показатељ да овдје постоје људи који имају способност да отворе врата за разне земље из Европе, а данас присуствујемо отварању врата када је ријеч о Кини и кинеским гостима који имају намјеру да долазе у што већем броју“, рекао је Вуковић, поздрављајући госте из Кине. Вуковић је посебне поздраве и захвалност упутио амбасадорки Кине у БиХ Чен Бо, која се, како је нагласио, показала као велики пријатељ Јахорине и Републике Српске.

Вуковић је истакао да је киеска јавност посљедњих година веома заинтерсована за скијашке спортове, што је добра прилика да на Јахорини отворимо врата за туристе из Кине.

„Имамо добро уређене терене, инфраструктуру, скијашке стазе, смјештајне капацитете. Сљедеће године, у сададњи са Амбасадом НР Кине у БиХ бићемо домаћини конференције младих, која ће бити одржана у оквиру Групе „16 плус“, коју чине земље средње, југоисточне Европе и Кина. У току конференције, студенти из Кине боравиће у Источном Сарајеву и Сарајеву, гдје ћемо за њих, на нашим борилиштима, организовати такмичења у алпским и нордијским дисциплинама“, појаснио је Вуковић, додајући да је то прилика и да гостима из Кине представимо туристичке потенцијале којима располаже Источно Сарајево.

„Град Источно Сарајево за организацију те манифестације планирао је средства у буџету за наредну годину, јер сматрамо ће конференција младих земаља Групе „16 плус“ у наредном периоду значајно допринијети доласку већег броја кинеских али и других туриста из Европе и свијета“, рекао је Вуковић.

На конференцији за новинаре која је одржана поводом доласка кинеске делегације, осим градоначелника Источног Сарајева, представницима медија обратили су се помоћник министра за спорт Републике Српске Драган Јаћимовић, шеф делегације скијаша из Тјенцина Џанг Џунгћуа и представник Олимпијског центра „Јахорина“ Нада Шљивић.

Након конференције за новинаре одржана је мини-олимпијада на стазама „Пољице“ у оквиру тродневног „Ретро ски-опенинга“.

Сутра ће на Јахорини бити одржан концерт групе Црвена јабука, што представља централни догађај „Ретро ски-опенинга“.