НА ПОДРУЧЈУ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА ЗА МЈЕСЕЦ И ПО ВИШЕ ОД 100 ПОЖАРА

649

На подручју града Источно Сарајево у протеклих мјесец и по дана евидентирано је више од 100 пожара, који су углавном изазвани људском непажњом приликом паљења ниског растиња и суве траве, рекао је старјешина градске Територијалне ватрогасне јединице Његош Вукадин.

Он је навео да је повећан број интервенција карактеристичан за овај период, када људи више раде на уређењу пољопривредног земљишта, а ријеч је о пожарима на отвореном простору, често и на неприступачном терену, те их је врло тешко локализовати.
– Углавном је ријеч о људском фактору, не можемо рећи да неко има намјеру да изазове пожар, ту се ради о непажњи приликом чишћења ливада, или неког другог простора од корова па нестручно спаљивање доводи до оваквог исхода – истакао је Вукадин.
Он напомиње да је уочљив већи број пожара током викенда, те да често измичу контроли, јер људе ухвати паника и не обавијесте ватрогасце на вријеме, због страха да ће бити окривљени за то што се десило, па позив за помоћ некада стигне касно.

– Тада морамо да ангажујемо велики број људи, возила, а све то кошта и прави проблеме. Пожари често угрозе и људске животе, некада и објекте, а да не говоримо колика је штета када је ријеч о екологији – истиче Вукадин.
Вукадин додаје да су тренутно ватрогасци ангажовани и на дезинфекцији јавних површина због сузбијања ширења вируса корона.

Према његовим ријечима, тренутно имају око 60 запослених, што је довољан број људи, а располажу и модерном опремом.

– И у овој ванредној ситуацији, имамо одговарајућу заштитну опрему, као и средстава за дезинфекцију за јавне површине, објекте – истакао је Вукадин.
Вукадин је још једном апеловао на грађане да се понашају у складу са законом, те позвао становништво да се уздржи од паљења приликом чишћења имања.

– Још једном апелујем да не пале сами, нек позову најближу ватрогасну јединицу и наши припадници ће изаћи на терен. Лакше нам је тако, него када изгубимо контролу над ватреном стихијом. Грађани могу, гдје год да се налазе, позвати број 123, како би добили најближу ватрогасну станицу, те на тај начин затражити помоћ ватрогасаца приликом обављања прољетњег чишћења – напомиње Вукадин.

 

/Срна/