ДЕМАНТИ ПОВОДОМ НЕИСТИНИТИХ ОБЈАВА НА ПОРТАЛУ „ПАЛЕИНФО“

808

Одјељење за просторно уређење и стамбено – комуналне послове у Градској управи Источно Сарајево упућује деманти поводом неистините и тенденциозне објаве портала Палеинфо под називом „Од града са љубављу, плаве коверте, принудне наплате и тужбе у вријеме короне…“ од 10.4.2020.године.

Обавјештавамо јавност да је 19.3.2020. године комадант градског штаба за ванредне ситуације донио Наредбу којом се обуставља отпремање рјешења за вријеме ванредне ситуације у Републици Српској, а која је проглашена 16.03.2020.године.

С тим у вези, одговорно тврдимо да се у овом периоду не отпремају рјешења и друга писмена у вези са овим надлежностима, због чега је вјероватно аутор неистините објаве „замаглио“ датуме на приказаним актима, како би створио погрешну слику и дезинформисао јавност.

Можда је, заиста, могуће да су неки грађани добили акт у овом периоду. Основни разлог за то јесте да су Поште Српске (са закашењем) доставиле документа која су из Градске управе била отпремљена прије наведене Наредбе и што носи датум акта (а не уручења) прије ванредне ситуације.

С обзиром на форму објаве на наведеном порталу, очигледно је да анонимни новинар није имао намјеру истинитог информисања јавности него, нажалост, тенденциозну политичку поруку што је веома непрофесионално.

У контексту претходног, индикативно је да се аутор објаве није осврнуо на рачуне које су грађани управо ових дана уредно добили за испоруку воде, електричне енергије, гријања, одвоза смећа, рачуне за услуге Мтел-а, Тотал ТВ-а, кабловских оператера и остале услуге, што јасно показује да је постојала „мета коју треба гађати“, а не жеља за објективним информисањем грађана.

Потврда да је у питању исконструисана објава се огледа у томе што је иста у међувремену, од објаве до овог демантија, избрисана са поменутог портала.

С обзиром на то да је вријеме ванредног стања, још једном све позивамо на атмосферу заједничке борбе у сузбијању ширења и посљедица вируса корона и апелујемо да се престане са спекулацијама и политиканством. Посебно наглашавамо и подсјећамо да је недавно донесена Уредба са законском снагом којом је оштро кажњиво објављивање и ширење лажних вијести током ванредног стања.

 

 

начелник Одељења за просторно уређење

                                                                            и стамбено – комуналне послове 

Небојша Џебо