ОБИЉЕЖАВАЊЕ 23 ГОДИНЕ ОД САРАЈЕВСКОГ ЕГЗОДУСА, ВУКОВИЋ: САРАЈЕВСКИ СРБИ СУ ПЛАТИЛИ ЦИЈЕНУ СТВАРАЊА СРПСКЕ

1066

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је данас на Сокоцу да су сарајевски Срби платили цијену стварања Републике Српске и да је пет сарајевских општина предато муслиманско-хрватској федерацији да би Српска потврдила свој статус и да би сви њени грађани имали слободу.

„Ове године обиљежавање 23 године од завршетка егзодуса сарајевских Срба посебно је по двије ствари – по томе што смо успјели у намјери да обиљежавање овог догађаја буде организовано на нивоу Републике Српске, као и по томе што је Војничко спомен-гробље на Сокоцу `Мали Зејтинлик` добило статус споменика од националног значаја за Српску“, рекао је Вуковић.

Вуковић је оцијенио да овај догађај заслужује да буде на такав начин обиљежаван.

Према његовим ријечима, са друге стране, ово је догађај који је важан и због тога што се увијек на данашњи дан каже да су сарајевски Срби платили цијену стварања Републике Српске.

„Ми сарајевски Срби који смо тада изашли, дуго времена смо жалили због те чињенице, али данас имамо довољно поноса да кажемо да живимо у слободи и да имамо Републику Српску“, рекао је Вуковић новинарима на Сокоцу, гдје је присуствовао обиљежавању 23 године од завршетка егзодуса сарајевских Срба.

Он је подсјетио да су се Срби иселили не само на простор Источног Сарајева и некадашњег Српског Сарајева него и у Подриње, у Србију и нажалост и у треће земље, па све до Аустралије и Америке.

„Тиме је разбијена интелектуална српска супстанца Сарајева која је била веома важна за стварање Републике Српске и можда је и промијењен ток неких наредних догађаја који су услиједили у самој Републици Српској“, истакао је градоначлник Источног Сарајева.

Он је изразио задовољство што су се данас на Војничком спомен-гробљу окупили и званичници Републике Српске и представници са локалног нивоа и изразио наду да ће заједно у наредном периоду давати значај овом датуму који му и припада.

На иницијативу управе града Источног Сарајева, Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова одредио је да се 16. марта од ове године обиљежава сјећање на егзодус сарајевских Срба.

На централни крст на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу положени су вијенци у оквиру обиљежавање сјећања на егзодус сарајевских Срба од децембра 1995. до фебруара 1996. године.

Вијенце је положила делегација града Источно Сарајево, вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегација Народне скупштине Републике Српске, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика Бошко Томић, и у име Владе Републике Српске министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Вијенце су положили и делегације и начелници општина Пале, Источно Ново Сарајево, Трново, Горажде и Калиновик, делегација Борачке организације Републике Српске, као и регионалних и општинских борачких организација.

На централни крст на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ вијенце су положили и делегација општине Соколац, делегације Републичке организације породица погинулих бораца и несталих цивила, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Српске, Савеза логораша и Удружења „Ветерани Републике Српске“.

Вијенце су положили и чланови Удружења жена жртава рата, делегација Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, чланови Удружења грађана „Пријатељи Илијаша“ и више удружења грађана.

Након одавања почасти и полагања вијенаца на „Малом Зејтинлику“ обиљежавање сјећања на егзодус сарајевских Срба од децембра 1995. до фебруара 1996. године настављено је служењем парастоса погинулим српским борцима у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

На зидовима овог храма су, умјесто фрескописа, уписана су имена око 4.000 српских бораца Сарајевско-романијске регије погинулих у минулом одбрамбено-отаџбинском рату.

На „Малом Зејтинлику“ сахрањено је око 1.000 српских бораца, неколико стотина цивилиних жртава рата и преминулих цивила чије су посмртне остатке породице са подручја Федерације БиХ пренијеле на ово гробље са подручја Сарајева и сарајевских општина.

 

/Срна/