ВУКОВИЋ: ГРАД ЈЕ ФИНАНСИЈСКИ СТАБИЛАН-СЛИЈЕДЕ ВЕЛИКИ ПРОЈЕКТИ

1716

Град Источно Сарајево има финансијску стабилност и контролише приходе и расходе, па су у плану бројни велики пројекти у наредном периоду, најављује градоначелник Ненад Вуковић.

Поводом крсне славе града Светог Петра Дабробосанског и обиљежавања 26 година постојања града, Вуковић наглашава за Срну да посљедњих неколико година Град пословну годину завршава позитивно, па и са скромним суфицитом.

Вуковић наглашава да је период између двије славе обиљежио Европски омладински олимпијски фестивал /ЕЈОФ/, највећи спортско-туристички догађај у послијератном периоду у Републици Српској и БиХ.

Он подсјећа да су у овој години кренули у реализацију бројних пројеката у свих шест општина кроз кредитно задужење града Источно Сарајево од пет милиона КМ.

Вуковић напомиње да је на подручју Сокоца реализована већина планираних пројеката – ријеч је о саобраћајној инфраструктури, обезбијеђен је дио средстава за Међуопштинске омладинске спортске игре /МОСИ/, као и средства за ревитализацију врела Биоштице.

„Када је ријеч о општини Пале, ми ћемо након славе града ући у ревитализацију Културног центра, а пројекат подразумијева замјену кровне конструкције, обнову фасаде, замјену столарије, уграђивање клима, рјешавање санитарних чворова“, напомиње Вуковић.

Ускоро би требала почети процедура око изградње атлетске стазе на стадиону „Влајко Петровић“.

У сарадњи са Источним Старим Градом, реализује се изградња ватрогасног дома, с обзиром на то да ће на подручју ове општине бити организована ватрогасна јединица. Град ће суфинансирати и изградњу полицијске станице на подручју Бруса, великог туристичког излетишта које заслужује да има бољу безбједност.

Вуковић напомиње да су на подручју општине Источно Ново Сарајево у току припремни радови на ревитализацији помоћног терена Фудбалског клуба „Славија“, за који ће ФИФА и УЕФА донирати вјештачку траву.

Град ће суфинансирати и изградњу језера у урбаном дијелу општине Источно Ново Сарајево. Издвојена су и средства за помоћ Митрополији дабробосанској за ревитализацију објекта у Источном Новом Сарајеву.

Општина Источна Илиџа већ је реализовала неке инфраструктурне пројекте које финансира град, а издвојен је и дио средстава за пројектовање нове зграде гимназије, док се на подручју општине Трново кренуло у реализацију пројекта санације и доградње депоније Крупачке стијене, гдје су постојали проблеми са самозапаљењем.

Вуковић подсјећа да је град из буџетских средстава изградио Ватрогасни дом на локацији Кртељи у Источној Илиџи.

Он је истакао и добру сарадњу са свим институцијама на свим нивоима и напоменуо да руководство града води једну нову политику без отровних стрелица, политику рада и сарадње са свима.

Вуковић напомиње да је у овој години постигнут и огроман напредак када је у питању туризам, као главна привредна грана, подсјетивши да је град Источно Сарајево од ресорног министарства добило статус туристичког мјеста.

Он сматра да је формирањем туристичке организације Пале закомпликован однос када је у питању промоција туристичких потенцијала.

Вуковић подсјећа да је ове године, на иницијативу града и борачких организација, Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске егзодус сарајевских Срба уврстио у календар обвиљежавања значајних датума. Ове године први пут 9. септембра обиљежено и страдање војника и цивила од НАТО агресије.

Градоначелник Источног Сарајева најављује да ће наредну годину, поред бројних пројеката, обиљежити и локални избори, а можда и измјена Закона о граду Источном Сарајеву.

Вуковић истиче да су се политичке странке на подручју града сложиле да се новим законом иде на директан избор градоначелника у свих шест општина и уколико се то заврши у Народној скупштини Републике Српске, без нивоа БиХ и измјена Изборног закона БиХ, у изборе ће се ући под новим околностима

Он наглашава да у добром расположењу и са задовољством очекује славу и да је припремљен адекватан програм славских свечаности за 16. И 17. септембар.

У понедјељак, 16. септембра, у Културном центру Источно Ново Сарајево биће одржана свечана академија на којој ће бити додијељена признања и награде. У уторак, 17. септембра, у 9.00 часова биће служена литургија у Цркви Светог Петра Дабробосанског у Војковићима, а у 13.00 часова планирано је ломљење славског колача и ручак у свечаном салону „Дар“ у Источној Илиџи.

/Срна/