ОБИЉЕЖЕН ДАН РОМАНИЈСКИХ БРИГАДА

1100

На Централни споменик погинулим борцим у протеклом рату на Сокоцу су положени вијенци у оквиру обиљежавања 21. маја, Дана романијских бригада, Прве пјешадијске и Друге моторизоване које су прошле скоро сва ратишта у посљедњем отаџбинском рату.

Предсједник Регионалног одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је да се обиљежава 26 година од формирања Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде које су званично формиране 21. маја 1992. указом Главног штаба Војске Републике Српске.

Он је нагласио да је тешко рећи колико је бораца прошло кроз ове двије бригаде јер се стање често мијењало, али се може рећи да је тај број износио од 15.000 до 17.000 бораца.

Према његовим ријечима, борци ових бригада много раније су кренули у одбрану српског народа јер је Прва романијска насељедница 216. бригаде бивше ЈНА која је 1991. стала у одбрану српског народа у источној и западној Славонији, те касније заједно са борцима Друге романијске бригаде на ратиштима у БиХ.

“Народ Сарајева и Романије, организован тада око једине политичке организације СДС-а на подручју Сокоца и цијеле регије, устао је у заштиту српског народа јер смо били свјесни да нам се спрема потпуно истребљење са ових подручја”, истакао је Лалић.

Он је рекао да су почетком априла 1992. од првих сукоба око Сарајева и заштите српског народа у оквиру унутрашњег и вањског прстена борци романијских бригада учествовали у одбрани већине општина на том подручју.

“У одбрамбено-отаџбинском рату Соколац је дао 287 погинулих бораца у ове двије бригаде, а на подручју општине погинуло је само шест бораца, што значи да су борци са Сокоца бранили своју браћу и српску нејач у свим општинама сарајевско-романијског ратишта и на подручју према Олову”, истакао је Лалић.

Он је навео да борци ове двије бригаде, као и борци Сарајевско-романисјког корпуса у чијем оквиру су дјеловале романисјке бригаде, нису изгубили ни педаљ земље у рату, али, су се, нажалост, 1996. морали да повуку са дијела одбрањених територија.

Лалић је подсјетио да су борци Прве романијске бригаде по избијању рата били на дијелу ратишта Старе Херцеговине, да би касније отишли на сарајевско ратиште, подручје Неџарића и Грбавице, а потом и на Нишићку висораван.

Према његовим ријечима, борци Друге моторизоване романијске бригаде, посебно Интервентна јединица, гинули су на ратиштима од Бихаћа, Крајине, Семберије, Мајевице, Сребренице, Жепе, Трескавице, све до херцеговачког ратишта, а при томе нису починили ниједан ратни злочин, нити има људи који одговарају за то.

Лалић је нагласио да је Сарајевско-романијски корпус имао око 20.000 бораца, а Први копрус такозване Армије БиХ у Сарајеву више од 70.000 припадника, али нису никада успјели да пробију прстен одбране српског народа.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је да су борци Романије положили животе у темеље Републике Српске и у одбрани претходне државе Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

“Са ових простора било је скоро 300 жртава у протеклом рату, а на Сокоцу је сахрањено више од 1.300 бораца и омогућили смо нашим сународницима из других крајева који нису могли да остану на својим вјековним огњиштима, да дођу у Соколац и ова општина их је раширених руку прихватила са свим њиховим невољама”, рекао је Бјелица.

Стево Каповић, отац најмлађег погинулог бораца општине Соколац, добровољца Велибора Каповића /17/, који је погинуо 13. јула 1992. на горажданском ратишту, рекао је да је веома битно да се не забораве погинули борци и значајни датуми у одбрани Српске.

“Мора се признати да туга остаје док човјек гледа очима, али љепота је погледати кад имају они који ће да кажу својим поштовањем, а то је долазак на ово свето мјесто гдје су њихова имена уклесана, да жртве нису биле узалудне. Да су сами, да никога нема – онда би било болно”, рекао је Каповић.

Он је истакао да је Романија кроз историју, па тако и у овом рату показала да је мајка родољуба, да жртве морају постојати, али да послије жртава не треба да буде више жртава.

Један од командира у Другој романијској моторизованој бригади Мићо Абазовић рекао је Срни да данас борци и представници општине обиљежавају 26 година од основања романијских бригада, сјећајући се својих сабораца и браће који су дали своје животе за Републику Српску.

“Ово је значајан датум поготово што Републици Српској са разних страна пријете веће и мање опасности и због тога је битно да ми борци у сваком тренутку чувамо нашу Републику, јер нама нема живота без ње”, нагласио је Абазовић.

Он је поручио борцима Српске да остану јединствени на путу очувања Републике Срспке, без подјела било које врсте.

Припадници романијских бригада са гостима посјетили су и Спомен-собу на Сокоцу у којој су изложене фотографије 650 погинулих бораца и њихови лични предмети.

На Централни споменику погинулим борцима у минулом рату на Сокоцу, на коме је исписано 1.250 имена, данас су вијенце положиле делегације града Источно Сарајево и Регионалног одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије.

Вијенце су положиле и делегације општина Соколац, Источно Ново Сарајево, делегације општинских борачких организација Пале, Хан Пијесак, Вишеград, Трново, Удружења Илиџански борац, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и СУБНОР-а општине Соколац.

Обиљежавању Дана Романијских бригада присуствовали су и један од ратних команданата Друге романијске моторизоване бригаде Радован Видовић, посланик у Народној скупштини Српске Сњежана Божић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић и замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић.

 

 

/Срна/