ОБИЉЕЖЕНО 120 ГОДИНА ХРАМА СВЕТОГ САВЕ У БЛАЖУЈУ

1345

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић и потпредсједник Скупштине Винко Радовановић присуствовaли су обиљeжавању 120 година постојања Храма Светог Саве у Блажују.

Митрополија дабробосанска и Црквена општина Блажуј организовале су обиљежавање јубилеја, a Град Источно Сарајево подржао је финансијски овај значајан догађај.

Темељ цркве Светог Саве у Блажују освештан је на Петровдан 1896. године. Црква је завршена за нешто више од годину дана, а 21. септембра 1897. године освештао је Његово високо преосвештенство митрополит дабробосански Николај.

За ову цркву митрополит дабробосански Ђорђе оставио је 4.000 форинти и изразио је жељу да у њој буде сахрањен. Он је умро 8. фебруара 1896. године, прије него што је почела градња цркве, па је привремено сахрањен на кошевском гробљу. Његови земни остаци пренесени су у блажујску цркву 1898. године, годину дана након што је освештана.

У рату 1992. године црква и парохијски дом претрјпели су оштећења. Након рата приступило се обнови цркве и дома, заслугом пароха Зорана Јеринића.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Николај освештао је обновљени храм 10. октобра 1999. године.