СВЕЧАНО ОТВОРЕН РОЂЕНДАНСКИ 18. „ЛУТ ФЕСТ 2017“, ПРИЈЕМ ЗА УЧЕСНИКE И ГОСТЕ КОД ПРЕДСЈЕДНИКА СКУПШТИНЕ ГРАДА

1589

Осамнаести Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест 2017“ свечано су вечерас у Источном Сарајеву отворили представник Министарства просвјете и културе Републике Српске Бранкица Максимовић и доајен луткарства Бранислав Милићевић Коцкица.
Након церемоније отварања Позориште лутака „Пинокио“ из Београда одиграло је мултимедијалну представу „Бубамарац“.

Бранко Коцкица и Министарство просвјете и културе Републике Српске, као Генерални покровитељ фестивала, одлуком Савјета фестивала награђени су вечерас Плакетом „Златна анима Радослав Лазић“ за допринос развоју позоришне умјетности и за свеукупно позоришно стваралаштво за дјецу, односно развоју и подршци фестивалу.

У рођенданском духу додијељење су плакете и осталим покровитељима и пријатељима фестивала, међу којима су Скупштина Града Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, Новинска агенција Републике Српске „Срна“, РТРС и други.

Захваљујући се на награди, чувени Бранко Коцкица, након што је са дјецом отпјевао популарну пјесмицу „У свијету постоји једно царство“, рекао је да га све ове године радује то што он гдје год дође радује људе, дјецу посебно.

„Хвала Богу на том дару, хвала и свима вама, а `Лут фесту срећан рођендан!`“, рекао је Милићевић.

Максимовићева је истакла да ресорно министарство Српске све вријеме прати и финансијски подржава „Лут фест“.

Она је нагласила да од шест најзначајнијих културних манифестација у Републици Српској, Министарство просвјете и културе у Источном Сарајеву подржава чак четири – осим „Лут феста“, ту су још и Фестивал малих сцена и монодраме, Међународни фестивал документарног филма „Први кадар“ и Међународни фестивал хармонике „Акордеон“.

Према њеним ријечима, та позитивна пракса ће бити настављена и убудуће, на обострано задовољство.

Предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић, уз честитке за рођендан, истакао је да је овај луткарски фестивал растао и одрастао заједно са Источним Сарајевом и његовим житељима.

Он је пожелио да ова луткарска светковина још дуго година радује дјецу, инспирише их и буди љубав у њима.

Лучић је за учеснике Фестивала уприличио и пријем у Скупштини Града Источно Сарајево.

Међу многобројним уваженим гостима била је и амбасадор Бугарске у БиХ Августина Цветкова која је оцијенила да 18. „Лут фест“ представља велики празник луткарства, изражавајући искрено задовољство што у овој манифестацији учествују и луткари из Бугарске.

Директор Фестивала Витомир Митрић истакао је да је мото овогодишњег фестивала „Луткарски бал пунољетства“, и најавио да ће све представе бити у знаку луткарства и луткарске умјетности и магије.

Извршни продуцент Фестивала Александра Митрић Штифанић нагласила је да је ова културна манфестација до сада угостила 167 луткарских позоришта из 36 држава.

Фестивал је отворило Позориште лутака „Пинокио“ из Београда мултимедијалном представом „Бубамарац“ аутора Јелене Поповић и у режији Даријана Михајловића.

„Ова представа наставља тешку, али могућу и неопходну мисију свих родитеља и учитеља: да код дјечака и дјевојчица пробуди и сачува оно што свакога од њих чини посебним“, порука је Поповићеве.

Михајловић каже да је „Бубамарац“ дио младости једне генерације која нема заједничку земљу, али има заједничко дјетињство.

„Моје дјетињство обиљежили су програми за дјецу и скоро свака велика југословенска звјезда била је на неки начин и дјечији херој. Тако је и чувени Арсен Дедић обиљежио дјетињство милиона дјеце са ових простора. Сваки пут кад чујем пјесму, сјетим се колико вриједи безбрижно дјетињство. Нека овај Бубамарац буде дио безбрижног дјетињства нове, паметне и лијепе, сасвим дјечије, веселе генерације која ће да звиждуће пјесму дуго-послије краја“, рекао је Михајловић.

Током Фестивала публици ће се представити још „Невид театар“ и Градско позориште „Јазавац“ Бањалука, Позориште лутака Мостар, Позориште лутака Ниш, Дечије позориште Суботица, Народно позориште „Тоша Јовановић“ Зрењанин, Луткарско казалиште Мостар, Позориште „Туулевски“ из Естоније, Завод федерација Љубљана и Гледалишче „Глеј“ из Словеније, Луткарско позориште „Каиро“ из Египта и „Отворени театар“ Мостар.

Овогодишњи такмичарски фестивалски програм оцјењиваће еминентни међународни жири у саставу професор Боњо Лунгов из Бугарске, предсједник жирија, и чланови професор доктор Наташа Глишић и магистар Пеђа Харт из Републике Српске. Представе ће оцјењивати и дјечији жири, чији је координатор професор музике Младен Јанковић.

Пратећи програм овогодишњег фестивала са радионицама, предавањима, промоцијама и сценским читањем награђеног луткарског текста биће одржан у оквиру програма под називом „Лабораторија луткарства“.

Биће одржан и мастерклас предавање доктора Константина Каракостова из Бугарске под називом „Трансформација код импровизоване лутке“.

Посебан фестивалски програм посвећен је професору доктору Радославу Лазићу, који нас је напустио у мају ове године. На његов рад о луткарству у оквиру програма `Омаж Радославу Лазићу`, осврнуће се Војислав Вујановић, истакнути позоришни и ликовни крититичар и публициста.

Сутра ће у Источном Сарајеву бити одржана луткарска фешта која ће бити у знаку луткарског бала на отвореном, маскенбала чији ће учесници продефиловати главним улицама оовг града и тако најавити празник луткарства.

Бал ће отворити Бранко Коцкица, лауреат овогодишњег фестивала у 11.00 часова у Градском парку „Гаврило Принцип“.

На балу ће учествовати ученици основних школа и обданишта Источног Сарајева и Кантона Сарајево, плесне групе, учесници фестивала, улични умјетници из цијелог свијета, свирачи, кловнови, мађионичари, лутке и маскоте, уз бројне уличне атракције.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, суфинансијери су Град Источно Сарајево и општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Спонзори фестивала су Туристичка организација Града Источно Сарајево, Компанија „Златно зрно“, Ресторан „Ал Парко“, Стоматолошка ординација „Дентал Имплант“, МКФ „Санрајз“, „Авон“ и Вртић „Машин свијет“.

Генерални медијски покровитељ „Лут феста 2017“ је Радио телевизија Републике Српске. Медијско спонзорство су прихватили и Новинска агенција Републике Српске „Срна“, Федерална новинска агенција „Фена“, „Глас Српске“, „Блиц“, „Независне новине“, БХРТ, БН ТВ, ОСМ, ТВ „Елта“ и „Алфа ТВ“.

 

/Срна/