OБИЉЕЖЕНО 27 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА ПРИПАДНИКА ЈНА У ДОБРОВОЉАЧКОЈ УЛИЦИ

1049

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић и замјеник градоначелника Данко Вучетић положили су данас вијенац код централног Спомен-крста у насељу Миљевићи, гдје је обиљежено 27 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Вијенце су положили и Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и изасланик предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, у име Владе Српске предсједник Одбора Владе за његовање традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите, те делегација Народне скупштине Републике Српске.

Вијенце су положили делегација Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, предсједник Борачке организације Српске Миломир Савчић, представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, челници Града Источно Сарајево и општина у саставу града, те чланови породица настрадалих припадника ЈНА.
Прије полагања вијенаца служен је парастос у цркви Светог великомученика Ђорђа у Миљевићима.

У нападу паравојних муслиманских наоружаних формација на припаднике ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву убијена су 42 припадника ЈНА приликом договореног повлачења из зграде команде војне области, док је 71 рањен, а 207 припадника ЈНА је заробљено.

Овај догађај од 2017. године обиљежава само на подручју града Источно Сарајево.