ОДРЖАН ВАСКРШЊИ ПРИЈЕМ ЗА СВЕШТЕНСТВО И МОНАШТВО МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ

1170

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић са сарадницима организовао је вечерас у Цековића кући на Палама  васкршњи пријем за свештенство и монаштво Српске православне цркве  са подручја Источног Сарајева и Сарајевско-романијске регије. Пријему је присуствовао и Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Пријем је почео приказивањем документарног филма „Путем страдања и мучеништва свештеномученика Петра митрополита дабробосанског“, који говори о страдању митрополита дабробосанског Светог Петра Сарајевског Зимоњића. Филм је настао прошле године, када је делегација Митрополије дабробосанске и Градске управе Источно Сарајево, предвођена митрополитом Хризостомом посјетила мјеста страдања митрополита Петра Зимоњића, у Јасеновцу и Јадовну. Филм је посвећен Св.Петру Сарајевском, заштитнику града Источно Сарајево, али и свим страдалницима српског, православног рода.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је  да је јако битно што је пријем уприличен поводом Васкрса и захвалио митрополиту Хризостому на давању благослова за његово одржавање. „Овај пријем је и прилика да се присјетимо и свега онога што се десило од прошле године до данас. Можемо да кажемо да је свештенство и монаштво на челу са митрополитом Хризостомом урадило много тога у протеклих годину дана“, нагласио је Вуковић.

Вуковић је рекао да је примјетно да се, од како је устоличен митрополит Хризостом, у Митрополији осјећа већа живост – све више се народ окупља око Српске православне цркве, што је веома важно за опстанак и останак народа на овом подручју.

Вуковић је митрополиту дабробосанском уручио и пригодне поклоне.

Митрополит Хризостом је најавио да постоји намјера да у Источном Сарајеву почне градња нове саборне цркве, наглашавајући да су храмови потребни због народа.

„Некад неко можда пита зашто градимо цркве, а ми морамо рећи да то радимо због нашег народа који треба да се окупља, да чува своју традицију и да опстаје на овим просторима. Да ли би сада било православног народа на овом подручју да нису некада наши преци, наша црква, градили храмове?“, запитао је митополит.

„Ми изнова заједно са градоначелником, начелницима општина и српским народом треба да уздигнемо Митрополију“, рекао је митополит.

„Величанствен је био Свети Петар, наш митрополит који је остао као примјер усправности, достојанства и у невољама и страдања. Никада нигдје нисам осјећао страх као у Јадовном и могу само да замислим какав је био осјећај свих тих страдалника, мученика који су пред собом гледали амбис који ће их прогутати. Свети Петар је све то поднио достојанствено и сви они који су оставили свједочанство о његовом страдању у Госпићу и самом Јадовну, остали су задивљени тиме““, истакао је митрополит Хризостом.

Митрополит је рекао да ће ускоро бити обиљежени велики јубилеји – 800 година од аутокефалности Српске православне цркве, исто толико година од оснивања Митрополије дабробосанске и 500 година од оснивања Горажданске штампарије.

Пријему су присуствовали предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић и замјеник градоначелника Данко Вучетић.