ОБИЉЕЖЕНО 28 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА БОРАЦА ЧЕТЕ „ПЕТАР ПАНДУРЕВИЋ“

772

На мјесном спомен-обиљежју Станица на Палама данас је обиљежено 28 година од страдања 14 бораца чете „Петар Пандуревић“ који су убијени у нападу муслиманских снага на српске положаје на Требевићу. У том нападу погинуо је и командант чете Петар Пандуревић.

„Овај догађај треба посматрати у контексту страдања српских бораца на Жепи, које смо обиљежили прије неколико дана, На данашњи дан 1992. године, када су сахрањени погинули борци са Жепе, непријатељ је мучки напао чету Петар Пандуревић, што је још један доказ наше неприпремљености на почетку рата и потврда да наш народ није вршио агресију, него су српски борци овог краја бранили свој народ и своју општину“, рекао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Вуковић је рекао да овај догађај, као и бројни други, свједочи томе да је на овим просторима вођен одбрамбено-отаџбински рат.

„Свим људима који брину о обиљежавању овог догађаја и одржавања спомен-обиљежја на Старој станици треба одати признање, јер је ово примјер једне од најорганизованијих мјесних заједница, бриге за породице погинулих бораца и чувања сјећања на погинуле мјештане“, истакао је Вуковић.

Чета „Петар Пандуревић“ формирана је почетком рата. Имала је 200 бораца, чувала је српске положаје на Требевићу и учествовала у борбама на бројним ратиштима широм Републике Српске.

Погинуло је 36 бораца ове чете, 18 је рањено, а троје има статус ратних војних инвалида.

Парастосу у насељу Станица на Палама присуствовали су представници општинске борачке организације, делегација општине Пале, породице погинулих бораца, саборци, представници политичких странака и мјештани.