ОБУСТАВИТИ ОСНИВАЊЕ СТУДИЈСКИХ ПРОГРАМА ВАН СЈЕДИШТА УНИВЕРЗИТЕТА!

881

Скупштина града Источно Сарајево затражила је на јучерашњој сједници да се спријечи оснивање студијских програма ван сједишта Универзитета у Источном Сарајеву и да се одмах заустави формирање студијског програма агромедитеранска пољопривреда у Требињу, што су иницирали Пољопривредни факултет из Бања Луке и град Требиње.

Одборници су од Владе Републике Српске захтијевају и да изједначи буџете оба јавна универзитета у Републици Српској узимајућу као критеријум за расподјелу средстава број студената који студирају на универзитетима, те да, у оквиру спорстко-пословног центра „Пеки“ на Палама, изгради базен и опреми просторије Факултета за физичко васпитање и спорт.

Скупштина града тражи од Владе Републике Српске и ресорног министарства да ријеше питање трајног сједишта Ректората Универзитета у Источном Сарајеву, тако што ће купити зграду која се налази преко пута Градске управе Источно Сарајево, те да је додијели на коришћење Ректорату и Музичкој академији.

Сједници је присуствовао и ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић, који је, након усвајања информације о стању на Универзитету у Источном Сарајеву, рекао да је Универзитет добро функционисао током пандемије вируса корона, да је настава организована онлајн, те да су у току испитни рокови.

Кулић је најавио да ће у предстојећем семестру највјероватније бити организована онлајн настава, те да су тим поводом организовани састанци са министром за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђаном Рајчевићем.

„И поред тешких услова за организацију наставе током пандемије вируса корона, Универзитет у Источном Сарајеву је направио значајан искорак на ранг листама свјетских универзитета, по критеријумима научно-истраживачких радова и видљивости“, рекао је Кулић.

Ректор је нагласио да су наставници, сарадници и студенти и у овој академској години долазили са међународних скупова и такмичења са највећим наградама, наводећи као примјер Музичку и Ликовну академију.

Говорећи о проблему зграде Ректората Универзитета у Источном Сарајеву, Кулић истиче да је ово горући проблем зато што су просторије, у којем се сад налазе просторије Ректората, кроз процес приватизације купљене и да је питање дана када ће се упосленици ииселити из садашње зграде, или ће плаћати надокнаду, за шта Универзитет у Источном Сарајеву нема средстава.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је похвално што је у посљедњих годину дана смањен политички утицај на Универзитет у Источном Сарајеву, да је добио увјерења од ректора Кулића да политика неће „становати“ на Универзитету, а да ће се он, као први човјек Универзитета, побринути да што мање лоше приче долази са Универзитета у Источном Сарајеву, те да се све више баве науком и развојем.

„Сматрамо некоректним чак и намјеру оних који су покренули питање да се бањалучки универзитет бави, на неки начин, отварањем факултета или студијских програма на истоку Републике Српске. Како би било да ми стимулишемо Електротехнички факултет да отвара студијске програме у Модричи или Шамцу или да подстичемо наш Фолозофски факултет да оснује студијски програм у Новом Граду или сличној локацији“, запитао је Вуковић и додао да би такав потез био изузетно лоша порука.

„Мени је јасно да локални лидери, због интереса њихових локалних заједница, често имају амбиције да прибаве, за своју општину или град, неки факултет или студијски програм. Размијем ту потребу, јер се и ја, као градоначелник Источног Сарајева, борим за Источно Сарајево. Није коректно такве амбиције остваривати преко леђа других локалних заједница“, нагласио је Вуковић.

Вуковић је додао да Град не пристаје на било какве нове локације за факултете и студијске програме, осим у сједишту универзитета и поновио да се Град Источно Сарајево залаже за интегрисани универзитет.

„Нећемо се мијешати у рад универзитета, али ћемо увијек пружити подршку и јасно рећи да смо спремни да заштитимо Универзитет у Источном Сарајеву, који сматрамо најважнијом институцијом у нашем граду“, поручио је Вуковић.