УСВОЈЕНА ОДЛУКА О КРЕДИТНОМ ЗАДУЖЕЊУ – ПОМОЋ ПРИВРЕДНИМ СУБЈЕКТИМА И НОВИ ПРОЈЕКТИ У СВИМ ГРАДСКИМ ОПШТИНАМА

637


Скупштина града Источно Сарајево усвојила је данас одлуку о кредитном задужењу у износу 3 милиона КМ у сврху санирања негативних посљедица у привреди изазваних вирусом корона и реализације капиталних пројеката у градским општинама.
Кредитна средства биће искоришћена за помоћ правним лицима за трошкове комуналне таксе у периоду забране рада за вријеме пандемије, те као подршка хотелијерима и власницима мотела који су погођени потпуном забраном рада за вријеме ванредног стања.

Већи дио кредитних средстава биће утрошен на реализацију 20-ак пројеката у шест градских општина, међу којима су јавна расвјета на подручју Јахорине (територија општине Трново), завршетак објекта Галерије Кућански у Источном Новом Сарајеву, пројектовање и изградњу Спомен обиљежја жртвама НАТО бомбардовања, изградњу пијаце на подручју Бруса, израду главног пројекта Градске куће у Сокоцу, изградњу игралишта и теретане на отвореном у општини Пале, те низа инфраструктурних пројеката у општинама.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да Град Источно Сарајево, захваљујући стабилном буџету, има могућност да, кроз кредитно задужење, помогне туризму, првенствено, хотелијерима и власницима мотела, којима је у вријеме ванредног стања био потпуно забрањен рад, али и општинама које се, због актуелне ситуације, суочавају са слабијим пуњењем буџета, због чега не могу да реализују планиране пројекте.

„Град Источно Сарајево сада је задужен само 9 одсто, што је дупло мање од дозвољене задужености локалних заједница, која износи 18 одсто. Уколико ово кредитно задужење буде реализовано, Град ће бити задужен 13,1 одсто, што ће и даље бити много мање од горње границе задужења, коју су дотакле многе општине и градови у Републици Српској, укључујући и општину Источно Ново Сарајево, чији је начелник говорио данас на сједници Скупштине града“, рекао је Вуковић, додајући да се све процедуре спроводе у складу са законом.

Вуковић је појаснио да ће, при расподјели средстава за помоћ туризму, бити расписан јавни позив на који ће моћи да се јаве они привредни субјекти који нису отпуштали раднике и који редовно измирују своје обавезе.

„Очекујем да Министарство финансија Републике Српске брзо ријеши овај предмет, јер је веома једноставан, те да нам упути сагласност. Све остало ћемо сматрати политичким притиском и политичким утицајем да се не реализују пројекти који су превиђени овим кредитним задужењем. Веома сам задовољан што Градска управа и Скупштина града усвајају програм утрошка на поштен начин према свакој општини у саставу града“, истакао је Вуковић, наглашавајући да се од почетка његовог мандата примјењује принцип равноправности, те да се не гледа на страначку припадност начелника у општинама.

Коментаришући примједбе опозиционих одборника да се Град кредитно задужује пред крај мандата актуелне власти, Вуковић је рекао да држава мора да функционише у континуитету, те да општине и градови не настају и не завршавају са неким начелником и градоначелником.

„Дужни смо да у континуитету управљамо институцијама, а сви ми морамо да проводимо одлуке, стратегије и обавезе које су настале у претходним мандатима. Не прихватам критике такве врсте и подсјећам да су исто радиле и општине којима руководе начелници из СНСД-а, као што су Источно Ново Сарајево, која је драматично задужена и општина Пале која се прије три, четири мјесеца кредитно задужила“, нагласио је Вуковић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је став те општине да одборници који су делегирани из те локалне заједнице подрже одлуку о кредитном задужењу која ће омогућити реализацију неколико значајних пројеката.

„Добро је што ће Град Источно Сарајево на овај начин помоћи општинама да превазиђу проблеме изазване слабијим пуњењем буџета у вријеме епидемије вируса корона. Град Источно Сарајево је једна од ријетких локалних заједница у Републици Српској која није прешла горњу границу задужености, тако да може помоћи у реализацији пројеката у општинама. Подржавам активности које се воде у том смислу и драго ми је што ће, захваљујући овом кредитном задужењу, општина Источна Илиџа добити четири или пет значајних пројеката“, рекао је Божовић.

Божовић је појаснио да је ријеч о пројектима који су дефинисани буџетом за ову годину, а чија реализација не би почела на вријеме због, како је рекао, опструкције која је довела до пада прихода.

„Порези на непокретности су дупло смањени, мањи су и приходи од ПДВ-а, због чега бисмо били онемогућени да планиране пројекте завршимо на вријеме. Уз помоћ ових средстава и уз несебичну подршку Града Источно Сарајево, пројекти ће бити завршени до краја грађевинске сезоне“, нагласио је Божовић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, који је затражио да се на данашњој сједници обрати одборницима, рекао је да нема ништа против кредитног задужења, али сматра да Град нема једнаке критеријуме за све општине.

„Три општине су за раније пројекте добиле средства на рачун општине, док су за три општине пројекти реализовани посредством Града Источно Сарајево, који је спроводио тендерске процедуре“, рекао је Ћосић.

Негирајући да Влада Републике Српске има различите аршине према општинама и градовима у Српској, те да као предсједник Савеза општина и градова, није испоштовао ставове овог савеза приликом расподјеле кредитних средстава ММФ-а за помоћ привреди, Ћосић тврди да је расподјела новца по општинама вршена у складу са коефицијентом који се примјењује за поврат средстава од индиректних пореза.

„Данас су мени два наставника физичког држала лекцију на сједници Скупштине града, а нисам се након тога могао обратити. Позивам предсједника Скупштине града, који се у посљедње вријеме политички активирао, да ми стане на црту на изборима, па да видимо како ће ко проћи“, рекао је Ћосић у изјави за медије.

Предсједник Скупштине града Мирослав Лучић појаснио је да према Пословнику о раду Скупштине града гости имају право да се, након писаног захтјева, обрате на сједници, што је Чосић и учинио, али да право на реплику, као што је познато, имају само одборници.

„Ћосић је апаратчик СНСД-а који спроводи партијске одлуке. Он је прије свега предсједник Градског одбора СНСД-а, па тек онда начелник општине и предсједник Савеза општина и градова РС. Томе у прилог говори и чињеница да је Савез оппштина и градова РС донио одлуку да се средства за помоћ привреди која су обезбијеђена из кредита ММФ-а распореде у складу са коефицијентима расподјеле ПДВ-а, што Ћосић касније није реализовао. Као члан Управног одбора Фонда солидарности није се појавио на сједници на којој је требало да се договори начин расподјеле, а на којој је требало да заступа ставове Савеза оппштина и градова, јер је нешто прије тога Извршни комитет СНСД-а одлучио о томе како ће и коме средства бити дијељена“, рекао је Лучић, додајући да Ћосић нема никакво право да говори некоме о неравноправном третману општина.

Лучић је подсјетио да је и у претходном перитеоду било много случајева неравноправног односа Владе РС према одређеним општинама и градовима, наводећи као примјер и пројекте које је финанирала Влада Србије, који су првобитно били намијењени само општинама у којима је на власти СНСД, да би се, након посјете предсједника Вучића Градској управи Источно Сарајево, то исправило.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је, осврћући се на изјаву за медије начелника општине Источно Ново Сарајево, да га је Чосић непријатно изненадио својим, како је навео, хистеричним наступом, „Имамо још неколико мјесеци до званичног почетка предизборне кампање, а до тада морамо да извршавамо своје обавезе, будемо коректни и сарађујемо. Не смијемо све подредити изборима и дозволити себи овакве медијске наступе, у којима користимо и личне увреде“, нагласио је Вуковић, позивајући све политичке актере на коректан дијалог и међусобно поштовање.

Одборници су данас усвојили и одлуку о нацрту ребаланса буџета града за ову годину у износу од 11.221.954 КМ, као и план капиталних улагања у 2020. години.