ОДАТА ПОЧАСТ БОРЦИМА РОМАНИЈЕ И ЖРТВАМА ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

739

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић, предсједник Скупштине града Мирослав Лучић, представници Амбасаде Руске Фесерације у БиХ, начелник општине Соколац Милован Бјелица и делегација СУБНОР-а положили су вијенце на Спомен-костурницу у Парку бораца Романије на Сокоцу, на којој су уписана имена 969 партизанских бораца са подручја ове општине.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић подсјетио је да је са подручја романијског краја у рату против фашизма учествовало око 11.500 бораца, а погинуло је око 5.500 бораца.

„Данашњим полагањем вијенаца одајемо дужно поштовање свим жртвама Другог свјетског рата. Устанички народ Романије изњедрио је десет народних хероја, од којих је пет погинуло у једном дану, 21. јануара 1942. године“, рекао је Вучетић.

Према ријечима Вучетића, народ романијског краја учествовао je у сваком отпору према тиранима, тако и у ратовима 1912. до 1913. године, против Аустроугарске монархије у Првом свјетском рату.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је рекао да је Романија била један од слободарских бастиона у Другом свјетском рату и да се борци из тога времена не заборављају.

Бјелица је изразио увјерење да је доста сјећања на борбу против фашизма пренесено на млађе нараштаје који обилазе бројне споменике и обиљежја из ослободилачких ратова народа овог краја, те напоменуо како локална управа брине о десетак спомен-обиљежја из Другог свјетског рата у овој локалној заједници.

Представници Градске управе Источно Сарајево обиљежили су данас 9. мај, Дан побједе над фашизмом, полагањем вијенаца на спомен-обиљежја палим борцима и жртвама Другог свјетског рата.

Манифестација „Марш бесмртног пука“, која је данас требало да буде организована у Источном Сарајеву, није одржана због ситуације изазване вирусом корона,

Град Источно Сарајево/Срна