ВУКОВИЋ: ГРАДСКА УПРАВА ОБИЉЕЖАВА 9. МАЈ КАО ИЗУЗЕТНО ВАЖАН ДАТУМ У НАШОЈ ИСТОРИЈИ

680

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, представници Руске Федерације у БиХ, општине Пале и СУБНОР-а положили су вијенце на споменик народном хероју Милану Симовићу и палим борцима у Другом свјетском рату на Палама, гдје је данас обиљежен 9. мај – Дан побједе над фашизмом.

„Градска управа Источно Сарајево обиљежава Дан побједе над фашизмом као веома важан датум у нашој историји, а претходних година предузели смо активности да овом дану дамо још већи значај“, рекао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Вуковић је истакао да се Град Источно Сарајево од прошле године придружио великом броју градова у Руској Федерацији, али и другим градовима широм свијета, који организују Марш бесмртног пука, у част побједе над фашизмом и окончања Другог свјетског рата.

 „Жао ми је што ове године нисмо у прилици да са Амбасадоом Руске Федерације у БиХ организујемо ову манифестацију, али вјерујем да ћемо већ од сљедеће године наставити да, ‘бесмртном шетњом’ улицама Источног Сарајева обиљежимо овај догађај“, рекао је Вуковић, честитајући 9. мај свим антифашистима, преживјелим учесницима Другог свјетског рата и њиховим потомцима.

Вуковић је подсјетио да Град Источно Сарајево има изузетно добру сарадњу са  Руском Федерацијом, те да је недавно потписан и споразум о братимљењу са руским градом Коломна.

„Представници Града Источно Сарајево позвани су да ове године присуствују обиљежавању 9. маја у Руској Федерацији, гдје је требало да учествујемо и у званичном дијелу програма, али због ситуације изазване вирусом корона нисмо били у прилици да отпутујемо у Подмосковску област“, нагласио је Вуковић.

Замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ Алексеј Керестеђијанц је истакао да су народи Совјетског савеза и Југославије поднијели огромне жртве да се добије тешка битка.

„Изгубљено је 27 милиона живота од којих је било 13 милиона цивила. Огромне жртве су дали партизани, антифашисти који су учествовали у крвавим биткама посебно у БиХ са фазистима, нацистима“, истакао је Керестеђијанц, додајући да је овај датум заједнички празник руског и српског народа, те да у Русији памте и поштују огромне жртаве које нису биле узалудне.