ОДРЖАНО ХУМАНИТАРНО ГУСЛАРСКО ВЕЧЕ ЗА ГУСЛАРА САШУ ЛАКЕТИЋА

1195

На Сокоцу је синоћ одржано хуманитарно вече за помоћ у лијечењу обољелом гуслару Саши Лакетићу на којем је наступило 13 гуслара из више гусларских друштава.
Хуманитарно вече одржано је у Духовном центру „Романијска Лазарица“, а у програму су учествовали мушка и женска изворна група соколачког Културно- умјетничког друштва „Завичај“ и пјесници Миланко Боровчанин Ромсок са Сокоца и Саша Николић са Пала.

Протојереј ставрофор Илија Чупић, старјешина Цркве Светог пророка Илије на Сокоцу, рекао је новинарима да се у Духовном центру окупио велики број људи како би хришћанском љубављу помогли свом брату, народном гуслару Саши Лакетићу.

„Посебно нас радује што је Романија показала своје велико срце, душу и доброту. Она је кроз историју увијек помагала српском народу и сваком појединцу“, истакао је Чупић.

Замјеник градоначеника Источног Сарајева Данко Вучетић пожелио је брз опоравак гусларском прваку српских земаља и нагласио да је пуна сала огледало романијске душе која дише пуним плућима за све вриједне и добронамјерне људе.

Народни гуслар Коста Плакаловић из Источног Старог Града изјавио је да гуслари нису само ту гдје се пјева и весели, него су и хуманисти у свим приликама када треба помоћи.

На хуманитарном концерту наступио је и син Саше Лакетића – Радомир, члан Гусларског друштва „Бајо Пивљанин“ из Београда, који се гуслањем бави 17 година.

Народни гуслар Вукан Ђука каже да је стигао из Бијељине да још једнапут пружи допинос прикупљању помоћи за свог пријатеља и врхунског гуслара Лакетића.

Он је истакао да су гуслари људи меке душе и чврстог карактера, што је показао и нихов колега Миљан Миљанић који је највише помогао Лакетићу организовањем два хуманитарна концерта.

Организатори хуманитарне гусларске вечери на Сокоцу су Духовни центар „Романијска Лазарица“, град Источно Сарајево и општина Соколац.

Саша Лакетић рођен је у Пљевљима 1967. године и, након више друштава у којима је био због промјене мјеста боравка, са пријатељима је основао Гусларско друштво „Никола Тесла“ у Обреновцу 1999. године.

Лакетић је за 28 година колико се бави пјевањем уз гусле, кажу организатори ове хуманитарне вечери, четири пута био првак Србије, једном првак регионалног такмичења у Београду и три пута првак српских земаља.
/Срна/