ОСНОВАН АГРАРНИ ФОНД ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО

1734

Скупштина града Источно Сарајево на данашњој сједници донијела је одлуку о оснивању Аграрног фонда града, с циљем унапређења пољопривреде и руралног развоја.
За вршиоца дужности директора Фонда именована је Ивана Новаковић, а изабрани су и чланови Управног одбора.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић рекао је новинарима по завршетку сједнице да је Фонд основан ради бољег организовања и унапређења примарне пољопривредне производње и других дјелатности од општег интереса на руралном подручју града.

Вучетић је истакао да је циљ Фонда да се у руралним подручјима обавља организована индивидуална производња и да се обезбиједи откуп пољопривредних производа, ради лакшег приступа тржишту.

„Фонд ће користити позитивна искуства професора и асистената Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву“, рекао је он.

Он је додао да ће се Фонд финансирати једним дијелом из средстава буџета града, којим је за ову годину планирано 100.000 КМ, а остала средства ће зависити од развојних пројеката и рада менаџмента Фонда.

Вучетић је истакао да је данас усвојена и одлука о измјенама услова Одлуке о кредитном задужењу града у износу 5.286.500 КМ, којом је смањен износ за рефинансирање постојећег кредита са 1,9 милиона КМ, на 1,6 милиона КМ, а остатак је намијењен за реализацију капиталних пројеката на подручју шест градских општина.

Према његовим ријечима, на захтјев начелника општине Источно Ново Сарајево ЛЈубише Ћосића, износ од 300.000 КМ планиран за уређење језера у овој локалној заједници смањен је на 100.000 КМ, а 200.000 КМ је усмјерено за реализацију пројекта на помоћном терену стадиона Славија по програму УЕФА.

Вучетић је нагласио да су усвојеним измјенама смањена и средства са 300.000 на 100.000 за помоћ Митрополији дабробосанској за изградњу духовног центра „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву, јер се још нису стекли услови за његову градњу.

Он је истакао да је овом одлуком предвиђено и 300.000 КМ за Градски радио Источно Сарајево да би покренуо и градску телевизију. „За сваку похвалу је да ће се у сваку општину у саставу града утрошити од 400.000 КМ до 750.000 КМ“, рекао је Вучетић.

Одборник СДС-а Горан Шеховац истакао је да се формирањем Фонда јачају институције града Источно Сарајево и почиње водити више рачуна о руралним подручјима и пољопривредној производњи.

Одборник СНСД-а Дамјан Шкипина нагласио је да је Клуб одборника подржао иницијативу о формирању Аграрног фонда, али да се он требао основати у координацији са шест општина у саставу града.

Одборник Дарко Љубоје рекао је да је очекивао да се прво одржи стручна расправа, а онда формира Аграрни фонд, као и да би требало формирати савјетодавно тијело које би чинили стручни људи из свих шест локалних заједница, јер се само заједничким радом може унаприједити пољопривредна производња.

 

 

/Срна/