ОТВОРЕН МОСТ НА РИЈЕЦИ БИСТРИЦИ, ВУКОВИЋ: ДВОРИШТА ПОСТАЈУ ОЗБИЉАН ЦЕНТАР НОРДИЈСКИХ СПОРТОВА

1060

На ријеци Бистрици према насељу Дворишта на Јахорини данас је свечано отворен мост чија је укупна вриједност око 120.000 КМ.
Овај пројекат реализован је средствима Америчке агенције за међународни развој, а главни реализатор је Католичка служба за помоћ.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је Католичкој служби и УСАИД-у за помоћ, као и свима који су помогли локалној заједници на реализацији пројекта.

„Општина је учествовала са 30 одсто средстава, а радови су реализовани у предвиђеном року. На овај начин смо поправили и увезали инфраструктуру према олимпијском борилишту Дворишта које ће бити укључено у организацију Зимских олимпијских игара за младе `ЕYOF 2019`“, изјавио је Југовић новинарима. Он је истакао да је ово само почетак заједничке сарадње која ће бити настављена и у будућности.

Замјеник шефа Мисије у америчкој амбасади у БиХ Елен Џермејн рекла је да је сретна што се налази на локацији центра за нордијске дициплине Дворишта, те да је мост на ријеци Бистрици производ сарадње и заједничких напора између општине Пале и УСАИД-а.

„УСАИД је уложио скоро 40.000 долара, а општина 20.000 долара. Сјајно је што ће овај мост служити свим становницима Дворишта, што ће довести до још бољих и већих економских активности, јер обезбеђује безбједан приступ борилиштима за нордијске дисциплине поводом ЕYOF-а“, истакла је Џермејнова.

Она очекује да ће овај мост што се тиче Европског зимског омладинског олимпијског фестивала допринијети томе да Сарајево и Источно Сарајево поново дођу на мапу тих догађања.

Према њеним ријечима, такмичења као што је ЕЈОФ привући ће велики број туриста из цијелога свијета тако да је ово још једна велика шанса за БиХ да буде промовисана као туристичка дестинација.

Џермејнова је нагласила да ће америчка амбасада у Сарајеву, нарочито УСАИД, својим активностима допринијети томе да једноставно сви буду чврст и добар партнер и сада и у будућности свим општина у Српској које теже томе да пруже боље услуге својим грађанима.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је овај инфраструктурни објекат врло важан за насеље Дворишта, јер постоје озбиљне намјере за развој тог туристичког центра, али и зато што предстоји организација Европских олимпијских игара у зимским спортовима идуће године чији су домаћини Сарајево и Источно Сарајево.

„Зас нас је овај мост важан јер је борилиште на Двориштима једно од борилишта гдје ће се одвијати такмичења у нордијским дисциплинама и то у дисциплини биатлон. Захваљујем општини Пале и УСАИД-у што су у овом моменту реализовали пројекат“, нагласио је Вуковић.

Он је навео да се тренутно на борилишту на Двориштима одвијају велики радови у које је Влада Републике Српске уложила новац, а Олимпијски центар „Јахорина“ реализује ту инвестицију као Владино предузеће.

Вуковић је рекао да су из Града задовољни што је прихваћена њихова иницијатива да се уреде борилишта на Јахорини када су у питању алпске дисциплине на стази Скочине и на Двориштима када су у питању нордијске, као и дворана „Пеки“ у Палама гдје ће се први пут у БиХ организовати такмичење у карлингу као новом спорту у оквиру ЕЈОФ-а.

Он је истакао да ће спремно дочекати 47 земаља и више од 1.000 такмичара и тако послати једну другачију слику у Европу и свијет гдје ће показати способност да могу организовати велике ствари.

Реконструкција моста и пута у Двориштима дио су ширег УСАИД-овог пројекта „РАСТ“, који подржава јединице локалне самоуправе да унапређењем дјеловања и јачањем одговорности побољшају економски развој и квалитет живота грађана.

Пројекат „РАСТ“ спроводи се у 23 јединице локалне самоуправе у БиХ, а односи се на обнову инфраструктуре.

 

 

/Срна/