ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ИКОНА „ТРАГОМ БАШТИНЕ МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ“

1522

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом вечерас је у Културном центру Источно Ново Сарајево отворио изложбу икона под називом „Трагом баштине Митрополије дабробосанске“, које су осликали полазници школе иконописа.
Претходно је митрополит Хризостом освештао и служио молепствије за почетак рада новоотворених просторија Православног центра за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“.

Митрополит Хризостом рекао је том приликом да је иконопис, или живопис, једна од најљепших ликовних умјетности, нешто што је непревазиђено до данас.

„Иконопис је света радња. То није обично сликање. То је стварање у молитви. То је разлика између иконописања и свјетовног лаичког сликања“, истакао је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом је нагласио да је икона увијек сјећање на љепоту Божију.

„Када год радимо икону сјећамо се благословеног лика који је Господ узео и показао како треба да изгледа човјек“, рекао је владика Хризостом.

Након што је освештао просторије Православног центра за младе, високопреосвећени митрополит Хризостом рекао је да је евидентно да се око свега што је доро и племенито, као што је овај центар, окупљају млади и налазе простора да искажу свој дар.

„Дај Боже да буде што више оваквих центара, у свакој парохији“, поручио је митрополит Хризостом.

Професор на Високој школи СПЦ за уметност и консервацију у Београду Горан Јанићијевић, који у Источном Сарајеву руководи школом иконописа, истакао је да је вечерас отворена изложба резултат скоро једногодишњег рада 60 полазника.

Он је подсјетио да школа иконописа у Источном Сарајеву постоји већ девет година.

Руководилац Православног центра за младе парох новосарајевски јереј Младен Дробњак рекао је да ће у Културном центру Источно Ново Сарајево у наредна три дана бити изложене осликане копије икона из Музеја Старе српске православне цркве на Башчаршији у Сарајеву и Музеја манастира у Добруну код Вишеграда које припадају итало-критској школи.

„Жељели смо да на овај начин дјеци и одраслима пружимо другачији приступ умјетности и култури, да их на неки начин оплеменимо“, истакао је Дробњак, наводећи је отварање просторија Православног центра додатни подстрек за још већи ангажман у раду са младима.

Он је митрополиту Хризостому као знак захвалности за подршку у овом пројекту, као и раду Православног омладинског центра, поклонио икону, а митрополит је са иконама које су осликали полазници школе иконописа даровао оне који су највише помогли у раду Центра.

У оквиру програма отварања просторија Центра приказана је радна верзија анимираног филма „Пут Светог Саве“, која је урађена у оквиру школе анимираног филма, која је од фебруара до октобра одржана у просторијама Центра.

Велики број присутних, међу којима су били и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, челници града Источно Сарајево и општина у његовом саставу, својим извођењем духовних пјесама одушевила је група „Ихос“.

Православни центар за младе основан је прошле године с циљем да, првенствено младима, помогне у духовном, културном и социјалном развоју.

Све активности које Центар реализује усмјерене су ка очувању традиције, културе и цивилизацијских вриједности, са свим елементима хришћанског етоса који је формирао културни образац на литургијском искуству Цркве.

 

/Срна/