ОТВОРЕНО СВЈЕТСКО ПРВЕНСТВО У РИБОЛОВУ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ КОЈЕ ЋЕ ОКУПИТИ 250 УЧЕСНИКА ИЗ 19 ЗЕМАЉА

1346

У Источном Сарајеву данас је отворено 16. Свјетско првенство у риболову у категорији лов предатора са обале, које ће окупити 250 учесника.

Тродневно такмичење биће одржано у мјесту Кијево у општини Трново на ријеци Жељезници, која је због своје ширине и приступачности идеална за ову спортску дисциплину.

Предсједник Спортско-риболовног савеза БиХ, које је организатор такмичења, Ђорђе Клепић рекао је да је је све спремно за такмичење, те да ће сутра бити одржан тренинг, а такмичење у суботу и недјељу, 26. и 27. маја.

„Уређена су четири километра стазе на којима се одржава такмичење. У такмичењу ће учествовати 19 репрезентација, 170 такмичара, а укупно 250 учесника на овом такмичењу“, истакао је Клепић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да је овај град препознао туризам, рекреацију и спорт као стратешки правац развоја и због тога је прихваћен приједлог Спортско риболовног савеза БиХ да град буде домаћин Свјетског првенства у риболову.

„Сматрамо да ће то допринијети афирмацији града, наших туристичких потенцијала и понуде. Ова манифестација треба да утиче на свијест свих нас о потреби очувања природе, изворишта и водених токова на подручју Источног Сарајева и шире“, поручио је Лучић.

Генерални покровитељ свјетског такмичења је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, а покровитељи су град Источно Сарајево, општине Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево и Трново.

Начелници ових општина сагласни су да је ријека Жељезница на којој ће се одржати такмичење порибљена, обале уређене, те да су комисије које су обишле терен задовољне.

Члан репрезентације Србије Жељко Гошић рекао је да ова репрезентација први пут учествује на Свјетском првенству, те да би остварили успех уколико би се пласирали првих седам репрезентација.

Гошић је рекао да је репрезентација Србије обишла све секторе на терену и додајући да им се Жељезница допада, али да је захтјевна за риболов и да ће бити потребно доста вјештине да би се направио добар резултат.

Члан репрезентације БиХ Амер Хаџимешић рекао је да ова репрезентација први пут у улози организатора, иако се такмичи већ осми пут.

„Задњих пет година смо међу шест најбољих на свијету и са правом се надамо да ћемо остварити бољи пласман, а то је за нас медаља“, нагласио је Хаџимешић.

Првенство је отворио предсједник Међународне федерације Клаудио Уго Матеоли, а на 16. Свјетском првенству у риболову у Источном Сарајеву учествују репрезентације Чешке, Словачке, Пољске, Португала, Латвије, Ирске, Француске, Италије, Украјине, Мађарске, Русије, Македоније, Хрватске, Њемачке, Србије, Молдавије, Румуније, Бугарске и БиХ.

Првенство ће бити затворено у недјељу, 27. маја, у Трнову, када ће бити додијељене медаље и проглашени побједници.

 

/Срна/