ПАКЕТИ СЈЕМЕНСКОГ МАТЕРИЈАЛА ПОДИЈЕЉЕНИ ДАНАС У ПАЛАМА, ИСТОЧНОМ СТАРОМ ГРАДУ И СОКОЦУ

808

Представници Градске управе Источно Сарајево и Аграрног фонда Источног Сарајева подијелили су данас пакете сјеменског материјала за прољећну сјетву индивидуалним пољопривредним произвођачима са подручја општина Пале, Источни Стари Град и Соколац. Паљански пољопривредници захвалили су Градској управи и Аграрном фонду Источног Сарајева за помоћ која ће, како су истакли, много значити њиховим породицама у овом тешком периоду.

„Захваљујем Аграрном фонду Источног Сарајева и морам да истакнем да је ово први пут да ми неко од надлежних на било који начин помогне.  Незапослен сам, демобилисани борац, врло тешко живим“, рекао је један од корисника.

Шеф кабинета градоначелника Огњен Југовић рекао је да се овом, као и свим досадашњим активностима, показала оправданост одлуке Градске управе о формирању Аграрног фонда Источног Сарајева, чији је задатак помоћ пољопривредним произвођачима и подстицај развоју руралних дијелова града.

„Није случајно што подјелу сјеменских пакета вршимо управо испред Градске пијаце Пале, јер Градска управа и Аграрни фонд, у сарадњи са менаџментом пијаце, раде на одређеним пројектима, који би требало да буду реализовани ове године“, рекао је Југовић.

Југовић је истакао да ће свим индивидуалним пољопривредним произвођачима, који добију помоћ и подстицај Аграрног фонда града Источно Сарајево, бити пружена могућност да вишак производа пласирају на тржиште путем Градске пијаце Пале.

В.д. директора Аграрног фонда Источног Сарајева Ивана Новаковић рекла је да се на јавни позив за помоћ пољопривредним произвођачима са подручја града пријавило 180 малих пољопривредних произвођача, те да су пакети сјеменског материјала обезбијеђени свим пријављеним корисницима, јер је циљ био да се помогне што већем броју домаћинстава, нарочито осјетљивим категоријама становништва.

„Помоћ се не односи на комерцијалне произвођаче који се баве продајом, него смо одлучили да помогнемо малим пољопривредним произвођачима, домаћинствима, којима је био потребан материјал за прољећну сјетву. Обезбиједили смо два пакета помоћи; помоћ у сјеменском материјалу и пакет са садним материјалом за пластеничку производњу, за пластенике од 50 до 100 метара квадратних“, појаснила је Новаковићева.

Новаковићева је нагласила да су помоћ у сјеменском материјалу добиле породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, пензионери и незапослена лица.

Директор Градске пијаце Пале, Павле Лонцо, рекао је да се ће Градска пијаца откупити сав вишак производа који се, након донације Града Источно Сарајево и Аграрног фонда Источног Сарајева, појави на тржишту.

Лонцо је додао да ће Градска пијаца у наредном периоду реализовати одређене пројекте који ће помоћи развоју пољопривредне производње на Палама и у Источном Сарајеву.

“Тренутна ситуација показује нам да пољопривреда може бити значајан ослонац у кризним ситуацијама, али и да имамо велики потенцијал који треба да искористимо за производњу здраве, органске, хране у нашој регији“, истакао је Лонцо, захваливши Градској управи што је Градску пијацу Пале препознала као партнера за подстицај  развоју пољопривреде у Сарајевско-романијској регији.

Након подјеле сјеменског материјала у општини Пале, пакети су подијељени корисницима у општинама Источни Стари Град и Соколац.

Наредних дана биће извршена подјела пакета расада за пластеничку производњу корисницима из свих шест градских општина.