У БЛАЖУЈУ ОДАТА ПОЧАСТ БРАНИОЦИМА СРПСКЕ ИЛИЏЕ

883

Делегација Борачке организације „Илиџански борац“ данас је у порти Храма Светог Саве у Блажују прислужила свијеће и одала почаст свим погинулим борцима Илиџе, поводом манифестације „Дани одбране Илиџе“, која је требало да буде одржана од данас до 14. маја и обиљежавања 28 година од првог напада такозване Армије БиХ на ово сарајевско насеље тада настањено претежно Србима.

Предсједник Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац нагласио је да је 22. април 1992. године био један од најтежих дана за Српску Илиџу.

„Наше комшије којима смо вјеровали су нас напали у јутарњим часовима. Тај дан смо изгубили 12 наших сабораца, како каже наш свештеник 12 апостола. Тај дан су Илиџанци стали на браник и одбранили Илиџу и Републику Српску“, рекао је Шеховац и додао да су снаге такозване Армије БиХ други пут напале Илиџу 14. маја исте године.

Он је нагласио да су тада Илиџу одбранили њени становници, а не неки добровољци, као што власт у Федерацији БиХ жели да прикаже, упитавши како неко може извршити агресију на територију на којој је живио и гдје је бранио своје домове?

„Ми смо ту да бранимо своју историју и Републику Српском истином, а не лажима“, поручио је Шеховац.

Шеховац је истакао да ће средства која су била планирана за ову манифестацију искористити за помоћ борачким породицама.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић истакао је да није истина што федерални медији говоре о наводној опсади Сарајева.

„Немогуће је да, ако су Срби живјели на Врелу Босне, Осијеку, Вреоцима, Хаџићима, Лужанима, Неџарићима, сами на себе изврше агресију“, нагласио је Лучић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да ова локална заједница овај датум и даље обиљежавати јер жртве које су пале за одбрану Републике Српске и Источне Илиџе никад не смију бити заборављене.

Тог 22. априла 1992. године погинуло је 12 српских родољуба, а за одбрану Илиџе током одбрамбено-отаџбинског рата живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске.

Од погинулих 1.064 борца њих 560 били су припадници Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Илиџанска бригада била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске.

Овдашње српско становништво је исељено након Дејтонског мировног споразума јер је одбрањено продручје припало Федерацији БиХ, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивила чува и његује Борачка организација „Илиџански борац“.

 

/Срна/