ПАНДУРЕВИЋ: СТВАРАТИ ПОЗИТИВНО ПОСЛОВНО ОКРУЖЕЊЕ УЗ ПОСТИЗАЊЕ РАВНОМЈЕРНОГ РАЗВОЈА СВИХ ОПШТИНА

1405

„Градска развојна агенција Источно Сарајево својим дјеловањем настоји да створи позитивно пословно окружења уз постизање равномјерног економског развоја свих шест општина у саставу града Источно Сарајево“, рекла је директор Градске развојне агенције Младенка Пандуревић, сумирајући резултате рада Агенције у години која је на измаку.

„Успјешно смо имплементирали пројекат ‘Практична настава на радном мјесту’. Пројекат је дио активности програма Прилика Плус, који подржава Влада Швајцарске, а проводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа. Градска развојна агенција Источно Сарајево у том пројекту партнер је за Сарајевско-романијску регију“, рекла је Пандуревићева.

У основним школама „Петар Петровић Његош“ Источна Илиџа и „Соколац“, у оквиру пројекта „Учимо са роботима“, обезбијеђена су четири сета LEGO робота.

„Сетови LEGO робота остали су у власништву школе, тако да ће ученици и наставници моћи да их користе, у склопу наставних и ваннаставних активности, те да на тај начин прошире своја знања из области информационих технологија и програмирања“, појаснила је Пандуревић.

Ажурирана је напредна електронска база података о привредним субјектима, предузетницима, правним лицима и удружењима са територије града Источно Сарајево. На основу тих података, припремљене су и достављене информације Пољопривредном факултету Источно Сарајево за потребе израде Програма руралног развоја града Источно Сарајево.

„Имамо веома добру сарадњу са Универзитетом у Источном Сарајеву и факултетима. Са Економским факултетом смо ту сарадњу и озваничили потписивањем споразума којим је предвиђена реализација низа активности у области научно-истраживачке, стручне и образовне дјелатности. У току је организација бесплатне обуке из области wеб програмирања за студенте у сарадњи са фирмом АТЛАНТ БиХ и Електротехничким факултетом. Помогли смо и Музичкој академији, односно Музичком атељеу БиХ, као техничка подршка у изради пројектног приједлога „, истакла је директор Градске развојне агенције.

„У новембру ове године имали смо прилику да будемо укључени у организацију Међународних пословних сусрета за предузећа и кластере који су, у оквиру Форума о интернационализацији пословања Републике Српске и Србије, први пут одржани у Источном Сарајеву. У оквиру Форума, представили смо потенцијале за рурални развој Сарајевско-романијске регије“, каже Пандуревић.

Према њеним ријечима, Градска развојна агенција припремила је и пројекат за замјену фасаде на згради обданишта у Сокоцу, који је упућен Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС.

Пандуревићева каже да ће Градска развојна агенција наставити да развија сарадњу са привредом, академском заједницом, НВО сектором, али и међународним организацијама.

„Поједини пројекти којима смо аплицирали за међународне програме, тренутно су „у фази оцјењивања“, а тичу се смањења емисије штетних гасова и управљања саобраћајем, као и унапређења енергетске ефикасности у локалним заједницама. Резултате очекујемо у јануару наредне године“, закључила је Пандуревић.

 

.