СОКОЛАЦ- Усвојен Нацрт буџета за наредну годину у износу 6.475.450 КМ

1429

Одборници Скупштине општине Соколац усвојили су нацрт буџета за 2018. годину у износу од 6.475.450 КМ.
Одборници су прихватили и информацију о извршењу општине Соколац за девет мјесеци ове године, према којој је буџет остварен за 53 одсто више од плана, укупна буџетска средства износе 9.144.540 КМ, а распоређена 5.135.780 КМ.

Буџет је повећан за 4.498.000 КМ кредитним задужењем општине Соколац код Нове банке Бањалука од 2.200.000 КМ и код НЛБ банке Бањалука од 2.298.000 КМ.

Порески приходи остварени су са 78 одсто, непорески приходи и грантови са 72 одсто, примици за нефинансијску имовину 23 одсто, трансфери између различитих јединица власти 77 одсто, наводи се у информацији о извршењу буџета.

Укупно распоређана буџетска средства су у односу на буџет за ову годину извршена са 86 одсто.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да буџет највећим дијелом зависи од наплате ренте од кориштења шумских дрвних сортимената.

„Да нема тог прихода, општина би много теже функционисала. Захваљујући раду Пореске управе, сада имамо много редовнију наплату“, рекао је Бјелица.

Он је подсјетио да у ранијем периоду наплата ренте од искориштавања шума није била редовна, па је општина накнадно морала да измири своје обавезе према држави.

Бјелица је изразио наду да ће предузеће „Шуме Српске“ у наредном периоду на вријеме измиривати своје обавезе према локалним заједницама по том основу, тако да ће и општина Соколац редовно пратити своје обавезе из тог дијела прихода.

Подржана је иницијатива да се запослени одборници одрекну једне одборничке накнаде, а начелник општине, његов замјеник и предсједник и потпредсједник Скупштине општине 10 одсто од своје плате на име помоћи за прикупљање средстава за трансплатацију бубрега Сокочанину Ненаду Перовићу /36/.

Помоћ је најављена и од Удружења дрвоперађивача и Удружења бајкера из Сокоца.

На некој од наредних сједница биће разматрана могућност прикупљања средстава на сличан начин за још пет-шест обољелих грађана Сокоца којима су потребне веће суме новца за лијечење.

 

 

 

 

/Срна/