ПОЧЕО ПРВИ „ТРЕБЕВИЋ ЕКО-ФЕСТ“

1349
Источно Сарајево - "Требевић Еко-фест"

Први ТРЕБЕВИЋ ЕКО ФЕСТ у организацији Удружења „Требеко“, а уз подршку градских управа Источно Сарајево и Сарајево,  туристичких организација Источног Сарајева и Кантона Сарајево, те Канцеларије специјалног представника ЕУ у БиХ као партнера фестивала, почео је данас низом интересантних и многобројих активности на локалитету Требевић- Брус.

Директор „Требевић еко-феста“ Жељко Антонић рекао је да је Фестивал осмишљен с циљем промовисања туристичких потенцијала овог излетишта, скретања пажње на планину Требевић и на њену ревитализацију.

„Ово је мултидисциплинарни пројекат који обједињује неколико сегмената – животну средину, спорт и културу“, рекао је Антонић и додао да је за два дана трајања фестивала припремљен разноврсни програм од еко-базара који је мали сајам здравих домаћих производа, спортских догађаја и обимног музичког програма.

Антонић је нагласио да на овај начин желе да привуку људе да дођу и виде како је добар осјећај боравити на планини, уз добар музички и спортски програм.

Он је рекао да је Фестивал настао као спој тежње да се пренесе порука о неопходности заштите животне средине, као најбитнијег елемента квалитета људског живљења.

Антонић је навео да ће у оквиру фестивала наступити музички бендови из Сарајева, Београда, Загреба, те ди-џејеви.

Према његовим ријечима, током трајања Фестивала за посјетиоце из Сарајева обезбијеђена је ванредна аутобуска линија.

Директор Туристичке организације Источно Сарајево Игор Тошић истакао је значај овог фестивала јер је Требевић једно од највећих излетишта на подручју града Источно Сарајево.

Тошић је нагласио да су организатори Фестивала увезали и екологију и спорт и културне догађаје, који ће привући велики број посјетилаца.

„Вјерујем да ће Фестивал имати велики одјек у региону и да ће са Требевића бити послата добра слика, а све с циљем промоције планине и града Источно Сарајево“, истакао је Тошић.

Предсједник Секције кућне радиности „Босиљак“ из Мокрог Драгица Бозало
истакла је да су данас изложени ручни радови од хеклања, плетења, веза, до декупажа.

Бозало је нагласила да се у овој секцији баве и производњом еко-хране и пића, а највише је заступљена шумска купина од које праве највише производа.

„За нас је веома значајно да можемо негдје да изложимо и продајемо своје производе“, додала је она.

Фестивал су подржали градови Источно Сарајево и Сарајево, те општине Стари Град, Источни Стари Град, Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, али и бројне домаће и међународне организације, а остварена је и добра сарадња са Европским омладинским олимпијским фестивалом /Ејоф/, који је и пријатељ „Требевић еко-феста“.

Званично отварање ТРЕБЕВИЋ ЕКО ФЕСТА предвиђено је наступима познатих регионалних бендова послије 20:00 часова.

20.00 Baba Djex & Friends (drummers БЛ- Сарајево)
20.45 Helem Nejse (Сарајево)
22.00 Elemental (Загреб)
23.30 S.A.R.S. (Београд)
01.00 DJ ALEXANDAR DA FUNK (Сарајево)