ПОЉСКА ДЕЛЕГАЦИЈА У ПОСЈЕТИ ГРАДУ ИСТОЧНО САРАЈЕВО

1192

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић угостио је данас делегацију Пољске која, поводом Фестивала културно-умјетничких друштава и Госпојинских свечаности, борави на Палама.

У делегацији су били и савјетник вицепремијера Пољске Станислав Дерехајло, те градоначелница града Боћки Дорота Кедра Птазинска.
Чланови културно-умјетничког друштва из Пољске, које ће наступити вечерас као гости на концерту КУД Младост на Палама, извели су, одмах по доласку, у част домаћина, неколико пољских композиција испред зграде Градске управе.

Током пријема код градоначелника, разговарано је о различитим облицима сарадње Источног Сарајева са пољским градовима, првенствено сарадње међу универзитетима, те размјени искустава и сарадњи у другим областима као што су пољопривреда и информационе технологије.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић захвалио је гостима, али и нашем суграђанину Николи Кокотовићу, који је посредовао доласку пољске делегације на Пале и у Источно Сарајево.

„Посебно смо срећни што су повод посјете славске свечаности у општини Пале“, рекао је Вуковић, истичући да му је част да угости тако важне госте као што су савјетник вицепремијера, градоначелница и директорица Академије за научни рад и информационе технологије.

Вуковић је упознао госте из Пољске о историјату и организацији града Источно Сарајево, те нагласио да је овај град настао као потреба српског народа да се организује и опстане на овим просторима.

„Универзитет у Источном Сарајеву изузетно нам је важан. Велики број младих људи долази у наш град, студира и многи од њих ту и остају, након завршетак студија. Због тога често кажемо да је Источно Сарајево град младих“, рекао је градоначелник.

„Оно што, такође, посебно истичемо јесте туризам. Имамо значајне туристичке потенцијале и капацитете, првенствено Јахорину и Требевић“, истакао је Вуковић.

Вуковић је упознао госте и о чињеници да је Источно Сарајево, заједно са Сарајевом, домаћин Зимске олимпијаде младих 2019. године. „Два града имају добру сарадњу кад је ријеч о организацији овог изузетно важног спортског догађаја, јер смо схватили да је то наш заједнички интерес“, нагласио је Вуковић.

Вуковић је рекао да највећи проблем у Источном Сарајеву, али и цијелој Републици Српској и БиХ, представља незапосленост, односно, лоша економска ситуација због чега све већи број људи напушта ову земљу. Градоначелник је изразио наду да ће данашња посјета пољске делегације бити почетак сарадње Источног Сарајева и неких пољских градова, како у области културе, тако и у другим областима.

Гости из Пољске захвалили су градоначелнику и домаћинима на срдачној добродошлици, истакавши да пољски и српски народ имају сличне обичаје и културу, те да је то добар предуслов за будућу сарадњу.

„Ово је добра прилика да размијенимо искуства о томе како да побољшамо услове живота у нашим локалним заједницама и државама. Осим сарадње у области културе, можемо остварити сарадњу међу универзитетима, те сарадњу у области пољопривреде, с обзиром на то да је пољски град Боћки познат по пољопривреди, првенствено производњи млијека. У Пољској се све више развијају информационе технологије, те можемо разговарати и о сарадњи у тој области“, рекли су гости из Пољске.