ПОЉОПРИВРЕДНИ ФАКУЛТЕТ ПРОСЛАВИО 77 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

1571

Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежио је данас 77 година постојања и 23 године рада у оквиру овог универзитета.
Декан Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Весна Милић истакла је да су данас промовисали девет магистара пољопривреде, 31 дипломираног инжењера пољопривреде и 21 дипломираног инжењера шумарства.

Милићева је нагласила да су 1994. године радили у тешким условима, без одговарајуће опреме, али да је постојао ентузијазам и код наставника и запослених на овој високошколској установи, као и код оних који су тада били на власти.

„Факултет и Универзитет су веома важни за источни дио Републике Српске“, изјавила је Милићева новинарима и додала да је сада лијепо радити у оваквим институцијама, јер су и Влада Републике Српске и универзитетско руководство помогли да сви факултети Универзитета у Источном Сарајеву буду адекватно опремљени и да одговоре захтјевима струке, не само у БиХ, него и много шире.

Она је навела да је велики број студената који су завршили студијски програм шумарство добили посао у својој струци, а што се тиче пољопривреде већина дипломираних инжењера добило је посао на подручју Семберије и Посавине, док је то мало теже у дијелу Сарајевско-романијске регије.

Директор за међународну сарадњу Перм Универзитета у Русији Оксана Фотина истакла је да је сарадња са Пољопривредним факултетом Универзитета у Источном Сарајеву почела још у октобру 2015. године када су били коорганизатор Међународног пољопривредног симпозијима „Агросим“.

„Наша сарадња обухвата и научно-наставни процес који се одвија на универзитетима“, рекла је Фотина, додавши да су Перм Универзитет у септембру посјетили студенти Универзитета у Источном Сарајеву гдје су стажирали и најавила наставак те сарадње.

Дипломирани инжењер шумарства Јована Ђокић истакла је да јој је драго што је била дио овог колектива гдје је имала пуну подршку професора.

Ђокићева је нагласила да је одмах након дипломирања добила посао у Средњошколском центру „Милорад Влачић“ у Власеници и изразила наду да ће јој стечено знање бити од користи у даљем раду и каријери.

„На овом факултету се може много научити и трудићу се да стечено знање пренесем својим ђацима“, рекла је она.

 

Извор:Срна

фото: katera.news