ПОМЕН НЕСТАЛИМ СРБИМА СА ПОДРУЧЈА САРАЈЕВА И САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ

1071

У цркви Светог Ђорђа у Миљевићима данас је служен помен несталим Србима са подручја Сарајева и Сарајевско-романијске регије и положени су вијенци испред спомен-костурнице.

Невенка Ђокановић, чији је муж нестао 22. априла 1992. године каже да се данас навршава пуних 27 година од његовог нестанка, а од осам несталих пронађена су само два тијела.

„Туга и жалост да након толико година нисмо нашли своје најмилије. Иако је суђење почело немамо пуно наде да ће правда бити задовољена и да ће наши нестали бити пронађени, а међу и њима и мој супруг Стеван Ђокановић“, рекла је Ђокановићева.

Она истиче да се доводе свједоци који су прије 15 година дали једну изјаву, а сада дају другачију и кривицу пребацују на оне који више нису живи.

Замјеник градоначелника града Источно Сарајево Данко Вучетић каже да је прошло двадесет седам година од страдања резервиста ЈНА у Великом парку у Сарајеву и непуне 24 године од завршетка рата, али и даље нема одговора гдје се налазе посмртни остаци 178 несталих Срба Сарајева и 374 несталих Срба из Сарајевско-романијске регије.

„Све то говори о карактеру рата и идеологији коју је водила супротна страна. Постоје очигледне намјере да се истина о протеклом рату сакрије као и докази мјеста страдања сарајевских Срба,“ истиче Вучетић.

Немамо право да заборавимо наше нестале истиче Вучетић и каже да нам остаје обавеза да их се сјећамо и покушамо их наћи, упркос опструкцијама и несарадње Федерације БиХ. Сматрамо да је правда спора али достижна.

У Великом парку у Сарајеву данас су положени вијенци и одата пошта осморици погинулих припадника бивше ЈНА из групе „Транспортер“.

 

/ИС радио/