ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О БРАТИМЉЕЊУ СА РУСКИМ ГРАДОМ КОЛОМНА

1067

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и замјеник градоначелника руског града Коломна Павел Родин потписали су данас споразум о братимљењу два града у присуству амбасадора Руске Федерације у БиХ Петра Иванцова.

Вуковић је рекао да је потписивање споразума о братимљењу важан дан за Источно Сарајево и захвалио делегацији Коломне за посјету, као и Амбасади Русије у БиХ, чијим посредством је и успостављења сарадња између ових градова и трајно опредјељење за сарадњу у разним областима.

Он је навео да га веома радује јучерашње потписивање уговора о сарадњи универзитета из Коломна и Универзитета у Источном Сарајеву, јер је ријеч о једној од најважнијих институција на подручју овог града.

„Информисан сам да су два универзитета компатибилна и да факултети могу да остваре сарадњу у наредном периоду“, истакао је Вуковић.

Током данашњег сусрета Вуковић је рекао да је било ријечи и о сарадњи у области културе, те да је договорено да ће у наредном периоду бити направљени конкретни кораци када је у питању Међународни фестивал малих сцена и монодраме, који се одржава у Источном Сарајеву, али и о повезивању културно умјетничких друштава, организовања књижевних вечери и бројних других активности.

„Наш задатак је да грађанима Источног Сарајева и Републике Српске приближимо све оно што Русија, Московски округ и град Коломна нуде када је у питању култура, али исто тако и да се ми представимо у овом граду“, рекао је Вуковић.

Према његовим ријечима, гостима из Коломне ће бити представљени туристички потенцијали Источног Сарајева, а биће разговарано и о начинима да се туристичка понуда града нађе на важним догађајима у Русији, за шта, како је навео, очекују и подршку Представништва Републике Српске у Москви.

Вуковић је рекао да је саговорнике упознао о истини из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Изразивши задовољство потписивањем данашњег споразума између два града, Родин је истакао да Коломна може много тога да понуди јер је ријеч о граду са 42 музеја, бројним манастирима и историјским грађевинама, али исто тако има с развијеном привредом.

„Наш град има три универзитета и зато ми је посебно драго што је јуче озваничена сарадња између универзитета у Коломну и Источном Сарајеву“, навео је Родин и додао да се нада да ће оба града имати користи од ове сарадње.

Иванцов је рекао да се односи између Русије и Републике Српске развијају у бројним областима, те да су побратимски односи између градова посебна част и задовољство у тим односима.

„Боравак делегације Коломна је практична примјена активности које ми чинимо. Ово није просто званична административна посјета, јер су већ постигнути резултати у области образовања и туризма“, закључио је Иванцов.

Гости из Русије посјетиће данас Војничко гробље „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу, гдје је сахрањено 1.000 српских бораца палих у одбрамбено-отаџбинском рату, а потом Храм Светог мученика Георгија на Равној Романији на чијим су унутрашњим зидовима уписана имена 4.100 српских војника који су животе дали за одбрану Сарајевско-романијске регије.

Планирана је и посјета Олимпијском центру „Јахорина“.

Сутра, посљедњег дана посјете, руска и делегација града домаћина посјетиће у 9.00 часова фабрику „Мофас“, а у 11.00 часова је предвиђено полагање вијенца код споменика руском дипломати Виталију Чуркину у Источном Новом Сарајеву.

Првог дана посјете делегације града Коломна потписан је уговор о сарадњи између Универзитета у Источном Сарајеву и Државног социјално-хуманитарног универзитета из Московске области који подразумијева размјену студената, мобилност академског особља и заједнички истраживачки рад.

Руководство Универзитета у Источном Сарајеву, на челу са ректором Миланом Кулићем, представили су јуче гостима из Русије структуру и рад ове високошколске установе, те су заједно са деканима Електротехничког и Машинског факултета обишли лабораторије Универзитета.

/Срна/