ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ НА СПРОВОЂЕЊУ АКЦЕЛЕРАТОР ПРОГРАМА

884

У Источном Сарајеву данас је потписан споразум о сарадњи на спровођењу акцелератор програма с циљем помоћи онима који имају иновативне пословне идеје, а јавни позив за учешће биће објављен 10. фебруара.

Директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић рекао је да се програм односи на особе које имају пословне идеје и намјеру да оснују предузеће или већ имају регистровано предузеће не старије од 18 мјесеци.

„Подршка ће им бити пружена у оквиру девет модула из различитих области. Ангажоваћемо стручне предаваче који ће им пружити довољан ниво знања за покретање и обликовање пословне идеје“, изјавио је Ђукић новинарима након потписивања споразума.

Он је навео да је Агенција учествовала у међународном пројекту акцелератор који је завршен прошле године у јуну, а оцијењено је да је веома користан за иновативне почетнике у послу и одлучено да се настави реализација са партнерима широм Републике Српске.

Ђукић је рекао да досадашња искуства указују да има доста успјешних пословних идеја које су реализоване након овог програма и изразио наду да ће тако бити и на подручју Источног Сарајева.

„Надам се да ћемо имати прилику да пружимо подршку младим људима и омогућимо им да остану на овом подручју, да покрену властити посао“, истакао је Ђукић.

Декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Божић рекао је да ће јавни позив за акцелератор програм бити објављен 10. фебруара, те да ће обука за полазнике бити бесплатна и формирано тијело за његово спровођење.

„Очекује се ангажовање локалних заједница за анимирање младих који имају идеје да се пријаве, а биће изабрани најбољи и они ће проћи програм у трајању од три мјесеца“, напоменуо је Божић.

Он је подсјетио да је овај факултет прије годину започео активност под називом „Студентски предузетнички инкубатор“, чији је циљ да младим људима, студентима помогне у креирању, развоју, валоризацији и реализацији пословних идеја.

„Досадашња искуства су позитивна, негдје око 40 младих су чланови инкубатора, а њих 11 је регистровало фирме. Неки од њих су добили финансијску подршку од Завода за запошљавање и других финансијских инстуитуција. Овај програм је веома важан зато што смо препознали да за покретање бизниса није важан само новац, већ и то да пословне идеје буду квалитетно припремљене“, каже Божић.

Директор Градске развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић рекла је да ће се улога ове агенције у спровођењу овако значајној пројекта огледати у томе да ће на располагање ставити три сертификована ментора који су прошли обуку према јапанској методологији.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић је рекао да је ово битан споразум за ову локалну заједницу као допринос отварању нових радних мјеста.

Овај програм организује Развојна агенција Републике Српске у сарадњи са Економским факултетом Пале, Заводом за запошљавање Српске, Градском развојном агенцијом Источно Сарајево и општинама у саставу града.

/Срна/