ВУКОВИЋ: ПОДРЖАВАМ ДИРЕКТАН ИЗБОР ГРАДОНАЧЕЛНИКА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

689

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић подржава иницијативу за измјене Закона о Граду Источно Сарајево и Изборног закона Републике Српске којима се предвиђа да се од наредних локалних избора градоначелник бира директно на изборима на подручју свих 6 градских општина.

– Ја сам и раније говорио да подржавам такву иницијативу и чак организовао низ састанака са министарком Лејлом Решић и шест начелника са подручја Града Источног Сарајева. Мислим да је ово зрео период да можемо прећи на такав начин избора и ја се надам да ћемо кроз ове измјене Изборног закона које ће бити разматране 18. фебруара на сједници Народне скупштине Републике Српске, завршити тај посао. Постоји дилема, да ли је довољно измијенити само та два закона или ће бити потребна измјена Изборног закона БиХ, рекао је Вуковић.

Вуковић истиче да је 31. децембра прошле године упутио допис Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске у којем је од ресорног министра Лејле Решић затражио информацију према којим правилима се Град Источно Сарајево и шест градских општина требају преипремати за локалне изборе, уколико дође до измјена Закона о Граду Источно Сарајево и Изборног закона Републике Српске. ,,То је важно знати из техничких, финансијских , организационих и политичких разлога“, навео је Вуковић у допису ресорном министарству.
Измјенама наведених закона не мијења се досадашњи начин избора одборника у Скупштину града Источног Сарајева.

– Остаје избор одборника посредно или индиректно , односно из Скупштина општина у Скупштину Града Источног Сарајева. Очигледно је да ћемо сада на други начин доћи на преиспитивање код грађана Источног Сарајева и ја лично изражавам задовољство због тога. Мислим да ова Градска управа може са поносом да изађе пред грађане.

Градоначелник Вуковић истиче да је и раније у јавности износио свој став да подржава директан избор градоначелника Источног Сарајева , али и сугерисао да треба тежити консензусу општина у саставу града о свим значајним питањима па и о питању избора градских органа управљања.

 

/ИС радио- ОСМ ТВ/