ПОТРЕБНО ВИДЉИВИЈЕ ОЗНАЧИТИ ПАРКИНГ МЈЕСТА ЗА ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

935

Градска управа Источно Сарајево покренуће, током наредне године, иницијативу за рјешавање проблема непрописног паркирања несавјесних возача на паркинг мјеста предвиђена за лица са инвалидитетом, најавио је начелник Одјељења за просторно уређење, саобраћај и стамбено-комуналне послове у  Градској управи Источног Сарајева Небојша Џебо.

Џебо је рекао да је, након што је група лица са инвалидитетом затражила од локалних заједница да ријеше овај проблем, постављање видљивије саобраћајне сигнализације на паркинг мјеста намијењена инвалидним лицима постало једно од важнијих питања о којима треба размишљати у сљедећој години.

„Паркинг мјесто које је означено на традиционалан начин, у бијелој боји, хоризонталном сигнализацијом, врло често је невидљиво и непрепознатљиво, када су на њему већ паркирана возила која користе друга лица, што особама са инвалидитетом, која имају право на коришћење тог паркинг мјеста, ствара проблеме“, рекао је Џебо и додао да ће градске власти, у сарадњи са општинама, сљедеће године настојати да издвоје додатна средства за видљивије означавање ових паркинг мјеста.

„Додатно означавање паркинг мјеста видљивијом хоризонталном и вертикалном сигнализацијом, односно, саобраћајним знаком, сигурно би ријешило овај проблем, али морамо пронаћи начин да обезбиједимо додатна финансијска средства, како бисмо могли да урадимо одговарајуће ознаке за све паркинг просторе на подручју града. С обзиром на то да су наша средства за ове намјене ограничена, надамо се да ћемо, у том смислу, имати и подршку општина“, рекао је Џебо.

Џебо је позвао возаче на подручју Источног Сарајева да поштују саобраћајну сигнализацију и не паркирају своја возила на мјеста предвиђена за инвалиде. „Уколико неко од грађана примијети овај проблем, несавјесне возаче може да пријави комуналној полицији у својој општини или градској саобраћајној инспекцији“, нагласио је Џебо.

„Планирано је да у наредној години додатно означимо и просторе у близини школа, како хоризонталном и вертикалном сигнализацијом, тако и звучним сигналима, јер нам је безбједност дјеце и школске омладине изузетно важна“, истакао је Џебо.

Џебо је подсјетио да је Град Источно Сарајево у овој години издвојио 55.000 КМ (без ПДВ-а) за хоризонталну и вертикалну саобраћајну сигнализацију, те додао да послови из те области представљају редовне активности ресорног одјељења.