ПАЛЕ- Сутра обиљежавање 90 година алпинизма на Романији

970

На Палама ће сутра бити обиљежено 90 година алпинизма на Романији, а овом јубилеју ће присуствовати алпинисти из Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске.

Обиљежавање јубилеја, уз пригодан културно-умјетнички програм, организовали су Планинарски савез Републике Српске и Планинарско-еколошко друштво /ПЕД/ „Романија“ са Пала.

Предсједник ПЕД „Романија“ Радоје Војводић рекао је Срни да први алпинистички успон на врх Романије датира из 1929. године, те да је том приликом освојена стијена позната као Ђева.

„Од тада се сматра да је настао алпинизам на Романији, у Републици Српској и БиХ. Врх Романије износи 1.520 метара, а најпрестижнији дио планинарства је алпинизам. Ко жели да се бави алпинизмом мора бити психички и физички спреман, здрав и имати концентарцију, јер тренутак мале непажње може довести до катастрофалних посљедицама“, наводи Војводић.

Он је рекао да су стрме стијене Романије, које обухватају Црвене стијене код Мокрог, Ђеву, пећину Орловачу и Мједеник, постале својеврстан полигон за обуку, како алпиниста почетника, тако и оних жељних правих алпинистичких изазова.

Војводић је навео да је квалитет стијена врхунски, те да би требало да их обиђе што више алпиниста.

Према његовим ријечима, Романија није довољно истражена и након толико времена, с обзиром на то да има много тога природног да понуди од љекобиља, Новакове пећене, пећине Ледењаца и других.

Војводић је навео да им у организацији њихових активности помажу општина Пале, град Источно Сарајево и градска Туристичка организација „Јахорина“.

Обиљежавање јубилеја почеће у 18.00 часова у Културном центру на Палама, након чега је предвиђено дружење у планинарском дому „Стајна“.

 

/Срна/