ПОВОДОМ ДАНА РЕПУБЛИКЕ ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА

764

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић положио је данас вијенац на Централно спомен-обиљежје на Палама и истакао да нема бољег мјеста за обиљежавање 9. јануара – Дана Републике од Пала које су родно мјесто Српске.

„Пале су родно мјесто Републике Српске, симбол Српске не само код нас него и у Србији и широм свијета. Овдје су настале бројне институције“, нагласио је Вуковић.

Он је истакао да је због тога важно данас одати почаст онима који су дали животе за стварање Српске и за идеал који није био узалудан.

Вуковић, који је члан Одбора за обиљежавање Дана Републике, рекао је да је за ову годину добио обећање да ће 10. јануара у Културном центру у Источном Новом Сарајаву бити одржан концерт полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова Српске, са обраћањем предсједника Српске Жељке Цвијановић.

„То оцјењумо као помак у нашем настојању да у једном од наредних година цјелокупан републички програм организујемо на Палама и Источном Сарајеву“, истакао је Вуковић.

Он је увјерен да ће се још дуго година обиљежавати Дан Републике.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић рекла је да данас полажу вијенце и пале свијећа да би се сјетили свих који су дали највише што су могли како би Српска славила сутрашњи дан.

„Ми у делегацији СДС-а годинама посјећујемо мјеста стварања и страдања, поготово сарајевских Срба на територији града Источно Сарајево гдје је Република Српска практично и настала“, истакла је Јовичевићева.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да су Пале имале специфичну улогу у настанку Српске јер су ту настале институције.

Он је додао да су положени вијенци на Централном спомен-обиљежју гдје су уписана имена 536 бораца који су за одбрану Републике дали животе.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је да је 9. јануар један од најбитнијих и најважнијих датума у историји Републике Српске.

„Ово је прилика да се сјетимо оних који су заслужни за стварање Републике. То је плаћено скупом цијеном, а преко 23.000 припадника Војске Српске и МУП-а Српске дало је животе за одбрану свога народа“, истакао је Парађина.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић истакао је да су Пале бисер и најважније мјесто за обиљежавање Дана Републике.

„Полагањем вијенаца присјећамо се свих оних који су вјеровали у ово што се данас зове Република Српска“, рекао је Шаровић.

Вијенце су положили и представници града Источно Сарајево, општине Пале, борачких организација, представници Полицијске управе Источно Сарајево, те делегације СДС-а и Општинског одбора СДС-а Пале.

/Срна/