РОМАНИЈА УЗ БРАЋУ У ЦРНОЈ ГОРИ

860

Око 1.000 вјерника присуствовало је данас молебану у соколачкој Цркви Светог пророка Илије, након којег је кренула литија до зграде општине у знак подршке братском народу у Црној Гори у одбрани светиња.

Ни снијег, ни хладно вријеме нису сметали грађанима Сокоца да изађу на улице и изразе протест против црногорског Закона о слободи вјероисповијести, којим се отимају српске светиње.

Старјешина Црквене општине Соколац Илија Ћупић рекао је да је Романија још једном показала да никада није издала, да је увијек била јуначка, права и увијек спремна да помогне цркви божијој и сваком човјеку добре воље.

Он је замолио учеснике скупа да данас не изговоре ниједну тешку и ружну ријеч, већ да покажу да су хришћански народ божији, пун љубави мира и слоге.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да су данашњим окупљањем грађани показали јединство, бригу о браћи и о Српској православној цркви /СПЦ/, како у Црној Гори, на Косову и Метохији, тако и у дијаспори.

„Данас је народ Романије са Острогом, Голијом, Дурмитором, нашим светиоником Ловћеном и свим људима у Црној Гори који се боре да очувају православље, своје духовне вриједности и православне храмове и њихову имовину“, рекао је Бјелица.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић рекао је да то што ради актуелна црногорска власт, а посебно пред велике православне празнике, није ништа друго него издаја српских националних интереса, српских светиња и СПЦ.

„Ово што ради црногорска власт данас ради није ништа друго, него одсијецање десне руке СПЦ“, рекао је Вучетић и изразио наду ће проћи вријеме црногорских властодржаца који су наметнули овај закон.

Сокочанин Драган Радић Приша рекао је да се народ Романије окупио да подржи браћу у Црној Гори и поручио потписницима спорног Закона да су овим правним актом „сложили“ српски народ, који никада није био сложнији.

„По оваком времену ми им шаљемо поруку да ћемо се борити политички, правно и физички за СПЦ и браћу у Црној Гори“, поручио је Радић.

Организатор овог протестног скупа је Удружење грађана „Свети Василије Осторшки“, уз подршку Црквене општине Соколац и локалне управе.

У Црној Гори усвојен је Закон о слободи вјероисповијести који предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката који су изграђени до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.
/Срна/