ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ВИДЕО НАДЗОРА ЗА КОЈИ ЈЕ ГРАДСКА УПРАВА ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИЗДВОЈИЛА ВИШЕ ОД 500.000 КМ

354

У Полицијској станици Источно Ново Сарајево дaнас је представљен нови пројекат Града Источно Сарајево – систем видео надзора који покрива цијелу територију града Источно Сарајево и општине Рогатица и Хан Пијесак.

Град Источно Сарајево обезбиједио је 512.221 КМ за постављање видео-надзора у свим општинама, куповину камера, као и за плаћање линкова према „М:телу“, док су инжењери МУП-а Српске сачинили пројекте, поставили и пустили у функцију опрему. Општине Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево и Соколац пројекат су помогли са по 50.000 конвертибилних марака. Општина Пале једина још није испунила своју обавезу према пројекту и треба да уплати још 41.000 КМ.

Територијална ватрогасна јединица Источно Сарајево пружила је помоћ у реализацији овог пројекта, пруживши сву расположиву опрему када је у питању постављање видео надзора, и у сваком моменту били су на услузи инспектори МУП-а.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је Град Источно Сарајево носилац овог пројекта у сваком смислу, како финансијски, тако и организационо.

„Ово је важан дан за безбједност Града Источно Сарајево, захваљујем се свима који су дали свој допринос пројекту, а највише Полицијској управи Источно Сарајево која је осмислила пројекат и иницирала његово покретање. Овим пројектом смо показали како можемо на нивоу локалних заједница оставити политику по страни и урадити добар пројекат који је у интересу свих грађана Источног Сарајева. У пројекту су учествовали представници више политичких опција и сви смо се окупили око заједничког интереса за наш град“ изјавио је градоначелник Вуковић.

Више од 230 камера у надлежности Полицијске управе контролисаће улазе и излазе у град Источно Сарајево и све његове општине. Камере ће покривати главне раскрснице, тргове, зграде. Нарочито битно јесте успостављање видео-надзора над образовним установама – од вртића до основних и средњих школа.
Искључена је могућност злоупотребе снимака са наздорних камера јер ће приступ опреми која је инсталисана у полицијским станицама имати само полицијски службеници.


Представљању пројекта присуствовао је и Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Лукач је навео да је пројекат постављања видео-надзора завршен у око 25 локалних заједница у Републици Српској и да се реализује у још 11.

„Настојаћемо да све локалне заједнице у Републици Српској покријемо видео-надзором и имамо безбједно окружење за наше грађане и дјецу“, рекао је Лукач, који се састао са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем и представницима шест општина овог града, те начелницима Рогатице и Хан Пијеска.

Он је констатовао да је пројекат, заједничким напором МУП-а Српске, градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића и свих начелника шест општина у саставу града, завршен у Источном Сарајеву, али и Хан Пијеску и Рогатици које нису у његовом саставу.

/ИС -радио/

прилог ОСМ ТВ