ПРЕДСТАВЉЕНА АНДРОИД АПЛИКАЦИЈА „SatBUS“ ЗА ПРАЋЕЊЕ ЈАВНОГ ГРАДСКОГ ПРЕВОЗА

1634

Представници Градске управе, Градске развојне агенције и предузећа Satwork д.о.о. Бањалука извршили су данас јавну презентацију андроид аплокације „SatBUS Istočno Sarajevo“, која је креирана у оквиру пројекта тзв.“паметног превоза“, реализованог на подручју града Источно Сарајево.

Представљене су могућности и садржаји које ова апликација нуди; увид у све аутобуске линије које функционишу на подручју града, прецизно лоцирана аутобуска стајалишта, вријеме доласка и поласка аутобуса, цијене карата у градском превозу на одређеним линијама и додатна обавјештења.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је, помоћу GPS уређаја, под контролу стављен комплетан градски превоз, те да се из просторија Градске управе може пратити да ли јавни превоз функционише по реду вожње и раније утврђеним програмима рада.

„У оквиру овог пројекта, под конролу су, у претходном периоду, стављена и возила Градске управе, Територијалне ватрогасне јединице и Туристичке организације Источно Сарајево, односно, свих оних који дјелују у оквиру градског буџета, с циљем рационализације трошкова. У међувремену је креирана и андроид апликација, која представља значајан напредак у коришћењу јавног градског превоза“, рекао је Вуковић.

Вуковић је појаснио да ће грађани и корисници градског превоза на овај начин бити информисани о редовима вожње, цијенама карата и појединостима у вези са градским превозом. „Апликација на Google play маркету је бесплатна  и врло је једноставна за коришћење. Надам се да ће, заиста, бити од помоћи и користи грађанима Источног Сарајева“, додао је Вуковић.

Вуковић је истакао да Град Источно Сарајево годишње издваја око 300.000 КМ за суфинансирање нерентабилних аутобуских линија на подручју града, додајући да ће овај пројекат, у наредном периоду, показати које су то линије потпуно нерентабилне и шта би требало мијењати у области јавног градског превоза.

Директор Градске развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић рекла је да је ова агенција била идејни творац пројекта и да је активно учествовала у техничкој реализацији пројекта.

„Преглед апликације подразумијева 48 градских линија  и 124 аутобуска стајалишта, сви ти подаци унесен су прецизно у апликацију. Постоји идеја и план да апликација буде надограђена у наредном периоду, а оно што је важно јесте да је овим испуњен и један од стратешких циљева из Стратегије развоја града Источно Сарајево“, рекла је Пандуревић.

Директор сектора Маркетинга и продаје предузећа Satwork д.о.о. Бањалука Драженка Палић рекла је да тзв. „паметна рјешења“ у областима јавног превоза значајно смањују улагања и трошкове приликом  пружања комплексних услуга јавног градског превоза.

„У контактима са представницима Градске управе Источно Сарајево препозанти смо као компанија која брзо и ефикасно може да понуди тражене функционалности у овој области. Захваљујући визији и отвореним схватањима надлежних у Градској управи, одлучено је почнемо са израдом андроид апликације, што је пионирски подухват у нашој земљи. Данас испоручујемо апликацију за грађане, чиме завршавамо прву фазу овог пројекта, који би у наредном периоду требало да омогући пружање најсавременијих и најефикаснијих услуга грађанима“, рекла је Палићева, додајући да је Satwork д.о.о. Бањалука понудио комплетан домаћи производ.

Директор „Центротранса“ а.д. Источно Сарајево Момчило Сладоје рекао је да је у овај пројекат укључен од самог почетка и да је за превознике најважније да у наредном периоду, путем апликације, могу управљати возилима и редовима вожње.

„Ово је важан корак у оквиру којег је креирана база података и понуђене су информације путницима, а оно што треба да услиједи свакако је доградња пројекта и праћење сваког аутобуса из минута у минут. Похвалио бих то што је уградња GPS уређаја за све превознике на подручју града била бесплатна, односно, све трошкове сносила је Градска управа Источно Сарајево, а превозници могу од тога да имају значајану корист“, истакао је Сладоје.

Андроид апликација „SatBUS Istočno Sarajevo“ стављена је у функцију и сви заинтересовани могу да је пронађу и преузму, бесплатно, на Google play продавници. Андроид апликацију „SatBUS Istočno Sarajevo“ симболично је први преузео градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Пројекат „паметног градског превоза“ у потпуности је финансирао Град Источно Сарајево у сарадњи са Градском развојном агенцијом. Вриједност  коплетног пројекта, рачунајући и уградњу GPS уређаја за 27 возила градског превоза, као и возила Градске управе и градских предузећа, износи око 30.000 КМ.