УСВОЈЕНА ОДЛУКА О КРЕДИТНОМ ЗАДУЖЕЊУ – СРЕДСТВА НАМИЈЕЊЕНА ЗА КАПИТАЛНА УЛАГАЊА, ГРАД И У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ ЗАБИЉЕЖИО СУФИЦИТ

1269

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је данас одлуку о кредитном задужењу града од 5.286.500 КМ за рефинансирање постојећег дугорочног кредита и финансирање капиталних пројеката на подручју свих шест општина у саставу града.

Око 1.936.500 КМ намијењено је за рефинансирање главнице постојећег дугорочног кредита код Балкан ивестиционе банке Бањалука, сада Банка Српске у стечају, док је око 3.300.000 КМ планирано за капитална улагања.

За реконструкцију улица на подручју општина у саставу града биће издвојено 800.000 КМ, а 350.000 КМ за изградњу улице у Источном Новом Сарајеву и помоћ у изградњи зграде Гимназије на том локалитету. За изградњу атлетске стазе на Палама планирано је 350.000 КМ.

По 300.000 КМ намијењено је за израду пројекта и помоћ Митрополији дабробосанској у изградњи објекта Духовни центар „Свети Сава“ у општини Источно Ново Сарајево и за уређење језера у општини Источно Ново Сарајево.

За пројекат Зимске олимпијаде младих ЕЈОФ предвиђено је 250.000 КМ, а по 200.000 КМ за санацију депоније у Трнову-Крупачке стијене и за реконструкцију и адаптацију објекта Културног центра Пале. По 150.000 КМ намијењено је за објекат ватрогасног дома у Источном Старом Граду и за објекат на Требевићу за потребе полиције и амбуланте.

За изградњу адреналин парка и простора за потребе амбуланте и туристичког инфо-бироа на Јахорини намијењено је 150.000 КМ, а за завршетак објекта Комуналног предузећа „Комил“ Источна Илиџа 100.000 КМ. За проширење капацитета прихватилишта за псе биће издвојено 50.000 КМ.

„Градска управа трудила да овим пројектима буду заступљене све општине у саставу града, за шта смо добили подршку свих одборника. Град покушава да покаже нову димензију одговорности према општинама у свом саставу и то је наш једини мотив за кредитно задужење“, рекао је након сједнице Скупштине града Источно Сарајево градоначелник Ненад Вуковић. Вуковић је изразио наду да ће Град Источно Сарајево добити потребну сагласност Министарства финансија РС, како би реализација планираних пројеката могла да почне.

Вуковић је навео да је град у прошлој години остварио суфицит од 141.314 КМ, а данас је донесена одлука да тај новац буде утрошен за завршетак ватрогасног дома и његово опремање.

На данашњој сједници усвојен је и извјештај о извршењу буџета града за шест мјесеци ове године у износу од 4.488.718 КМ, што је 46,40 одсто од планираног буџета за ову годину од 9.674.500 КМ.

Вуковић је рекао да ће до краја године бити реализован пројекат ‘За безбједније Источно ‘Сарајево, којим је предвиђено инсталисање камера за видео – надзор на подручју свих градских општина, на улазима и изазима из града, раскрсницама, школама и јавним установама.

Градоначелник је најавио да ће у понедјељак, 5. новембра, почети интернет емитовање Градског радија Источно Сарајево, а у наредних мјесец – два, Регулаторна агенција за комуникације требало би да распише конкурс за додјелу фреквенције гдје ће се пријавити као нови градски радио. „Када добијемо фреквенцију заокружићемо овај пројекат који смо најавили прије годину дана“, истакао је Вуковић.

Скупштина града данас је усвојила Иинформацију о функционисању јавних комуналних предузећа, одржавању чистоће и управљању отпадом на подручју града, те информације о стању у области запошљавања, са освртом на борачке категорије и стању у области информисања.

Образлажући Ииформацију о функционисању јавних комуналних предузећа, одржавању чистоће и управљању отпадом на подручју града, начелник Одјељења за просторно уређење, саобраћај и стамбено – комуналне послове Небојша Џебо рекао је управљање отпадом подразумијева учешће Градске управе и општина у саставу града.

„Највећи проблем јесте тај што Град Источно Сарајево нема властито земљиште на којем би могла да се организује санитарна депонија, тако да избор локације зависи од договора са општинама. Имамо и законска ограничења која кажу да градови који имају мање од 200. 000 становника не могу организовати градску санитарну депонију, па смо присиљени да рјешење тражимо у стварању регионалне депоније, ако студије економске оправданости покажу да је то могуће и оравдано“, појаснио је Џебо, додајући да је Град Источно Сарајево активно укључен у рјешавање ових проблема.

Џебо каже да на подручју града тренутно функционишу три депоније које имају карактеристике тзв. „дивљих“ депонија.

„Општина Соколац одлаже свој отпад на подручју Рогатице, општине Пале и Источни Стари Град користе депонију у Станишића долу, а отпад из општина Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево и Трново одлажу на депонији на Крупачким стијенама, гдје предузеће које њоме газдује улаже напоре да је у овом прелазном периоду направи прихватљивом за отпад из тзв. „доњег“ дијела града“, рекао је Џебо.

„Мораћемо озбиљно приступити проблему изградње санитарне депоније, јер је рок за уклањање „дивљих“ депонија-крај сљедеће године“, упозорио је Џебо.