ПРЕДСТАВНИЦИ АГРАРНОГ ФОНДА УРУЧИЛИ САДНИ МАТЕРИЈАЛ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ДОМАЋИНСТВИМА

726

Представници Аграрног фонда града Источно Сарајево подијелили су данас пакете садног материјала за пластеничку производњу вриједности од по 70 КМ за четири пољопривредна домаћинства на Сокоцу, рекла је вршилац дужности директора овог фонда Ивана Новаковић.

Она је нагласила да је у пакетима 40 садница хибрида паприке и парадајза високе родности за пластенике од 50 метара квадратних и да су подијељени породицама које су се пријавиле на јавни позив објављен почетком априла.

Према њеним ријечима, ово је само један од видова помоћи породицама које су угрожене ситуацијом изазваном вирусом корона.

 Данас смо завршили подјелу садног материјала за свих шест градских општина за 80 породица, а вриједност овог пројекта заједно са 180 пакета сјеменског кромпира и лука који смо подијелили прије 15 дана износи 17.000 КМ навела је Новаковићева.

Она је истакла да је подјела сјеменског и садног материјала за овогодишњу прољећну сјетву, у ситуацији насталој ширењем вируса корона, први пројекат који је реализовао овај фонд с циљем да мали пољопривредни произвођачи повећају сјетвене површине.

– Објавили смо правилнике за подстицаје индивидуалним пољопривредним произвођачима и пчеларима, те планирали јавне позиве за подстицаје за задруге, удружења и пијаце на подручју шест градских општина – најавила је Новаковићева.

Она је нагласила да је Аграрни фонд из буџета града Источно Сарајево за ове пројекте обезбиједио 100.000 КМ за ову годину.

Новаковићева је додала да је подјела сјеменског и садног материјала обављена према пројекту Штаба за ванредне ситуације града Источно Сарајево.

Аграрни фонд Источног Сарајева основан је у априлу 2019. године и тренутно има три запослена, а његов циљ је да помогне развоју пољопривредне производње на подручју шест градских општина.

/Срна/