ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО НА ОБИЉЕЖАВАЊУ СТРАДАЊА СРПСКИХ ЦИВИЛА У ЧЕМЕРНУ

977

Потпредсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Дивчић присуствовао је данас помену за 32 српска цивила села Чемерно, код Илијаша, које су прије 27 године звјерски убили припадници такозване Армије БиХ.

Дивчић је рекао да је и данашњи догађај у Чемерну јасна потврда да су сарајевски Срби и људи у околини Сарајева који су били паравославне вјере гинули на свом прагу.

„То довољно говори о карактеру протеклог рата. Скупштина града Источно Сарајево учествује и помаже у организовању свих оваквих годишњица. Неки дан смо били у Ледићима, затим у Жепи, па селу Баре. Све су то мјеста гдје су невини Срби гинули на својим огњиштима“, рекао је Дивчић.

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево, заједно са преживјелим члановима породица, обиљежила је данас, код мјесног спомен-обиљежја, 27 година од страдања српских цивила из овог села.

Након парастоса, који је служио парох илијашки јереј Божидар Тановић, чланови породица српских жртава и представници институција положили су цвијеће и прислужили свијеће на мјесту злочина који су починили припадници такозване Армије БиХ из Брезе, Високог и Какња.

Представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево и Града Источно Сарајево присуствовали су и парастосу који је служен код спомен-костурнице у мјесту Округлица.

Муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова напале су Чемерно у раним јутарњим часовима 10. јуна 1992. године. Припадници тадашње Територијалне одбране Бреза убили су 32 српска цивила и војника, међу којима је највише било стараца, жена и дјеце, а село су сравнили са земљом. Чемерно је данас потпуно пусто село у коме нема ниједног Србина повратника.

Током напада на Чемерно убијени су готово сви становнци, а починиоци су имали јасну наредбу претпостављених да у овом мјесту униште све. Они становници који нису убијени на кућном прагу или су у нападу рањени, одведени су у злогласне логоре за Србе.

Жртве напада муслиманских снага на Чемерно су Милош Буњевац, Миросава Буњевац, Ранко Буњевац, Славојка Буњевац, Ђорђо Буњевац, Ковиљка Буњевац, Горан Буњевац, Рајко Буњевац, Новко Ћетковић, Спасенија Дамјановић, Ранка Дамјановић, Јадранка Дамјановић, Стака Дамјановић, Здравко Дамјановић, Манојло Ђука, Гојко Ћурђић, Мирослав Јанковић, Сретен Јанковић, Радомир Јевтић, Светозар Капетановић, Љубиша Лазендић.

У нападу муслиманске војске из Брезе, Високог и Какња убијени су и Милован Малешевић, Жарко Малешевић, Недељко Мићић, Станоје Мирковић, Миро Пантић, Стана Рашевић, Милинко Трифковић, Јања Трифковић и Рајко Трифковић, док се остале жртве воде као нестале.

 

Град ИсточноСарајево/ Срна