ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО ОБИЉЕЖИЋЕ У НЕДЈЕЉУ ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

1128

Представници Градске управе Источно Сарајево, општине Соколац, Амбасаде Србије у БиХ и чланови Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912-1918. године обиљежиће Дан Примирјa у Првом свјетском рату.

Предсједник Скупштине града Мирослав Лучић, замјеник градоначелника Данко Вучетић, делегације општине Соколац и Амбасаде Србије у БиХ положиће вијенце на Споменик солунским борцима у Сокоцу, у недјељу, 11. новембра у 11 часова.

Дан Примирјa у Првом свјетском рату обиљежава се сваке године 11. новембра у знак сјећања на примирје потписано између савезника и Њемачке, које је означило прекид непријатељстава и крај рата. Овај датум проглашен је као национални празник у многим савезничким земљама, у знак сјећања на страдале током рата. Примирје између сваезника и Њемачке потписано је у жељезничком вагону у Компијену, Француска.

Прекид непријатељстава званично је ступио на снагу 11. новембра 1918 — једанестог часа, једанестог дана, једанестог мјесеца. Супротстављене армије на западном фронту почеле су повлачење са својих позиција, а канадски војник Џорџ Лоренс Прајс се сматра посљедњом жртвом Првог свјетског рата.

Усмртио га је њемачки снајпериста у 10.58 часова, 11. новембра 1918. Послије Другог свјетског рата, назив празника је промијењен као Дан сјећања у земљама британског Комонвелта и као Дан ветерана у САД. Дан примирја је остао званични празник у Француској и Белгији. Зараћене стране у Првом свјетском рату мобилисале су око 70 милиона војника, а према неким проценама, страдало је приближно 20 милиона људи.
Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвијет Наталијине рамонде, угрожена врста у Србији. Овај цвијет је у ботаници познат и као цвијет феникс. Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвијета. Препорука је да се овај амблем носи на реверу у недјељи која претходи празнику, као и на сам дан празника.