ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДА НА ОБИЉЕЖАВАЊУ ДАНА МАНАСТИРА НА РАВНОЈ РОМАНИЈИ

1036

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић са сарадницима присуствовали су обиљежавању дана Манастира Светог Георгија на Равној Романији, као и свечаној академији која је одржана у порти Манастира, у оквиру културно-духовног програма „Теби, горо Романијо“.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да представници Градске управе Источно Сарајево сваке године присуствују овој манифестацији.

„Имена наших сабораца и пријатеља која су уклесана на зидовима овог манастира обавезују нас на то, завријеђују пажњу и поштовање. Наша је обавеза да се сјећамо њиховог лика и дјела, те да се с дужним поштовањем односимо према њиховим породицама“, рекао је Лучић.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је Свету архијерејску литургију поводом 19 година од изградње Манастира и Дана овог храма.

Изградња цркве на Романији почела је 1996. године, освештана је 2002. године, а 2005. године блаженопочивши митрополит Николај цркву је прогласио манастиром према одлуци Светога синода. На унутрашњим зиводима манастира су уписана имена 4.000 бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романисјке регије.

Дан Манастира Светог Георгија- 11. август, ушао је у календар значајних датума Митрополије дабробосанске.

Свечаностима на Равној Романији присуствовали су предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, начелници општина које припадају граду Источно Сарајево, те представници привредног, друштвеног, политичког и културног живота Сарајевско-романијске регије.

 

Теби, горо Романијо (11.08.2019.)

Припремила: Ведрана РеновицаСниматељ: Милан Мирјанић

Gepostet von Општина Соколац – Opština Sokolac am Montag, 12. August 2019