ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДСКЕ РАЗВОЈНЕ АГЕНЦИЈЕ НА ДВОДНЕВНОМ САСТАНКУ У РИМУ О РЕАЛИЗЦИЈИ ПРОЈЕКТА „ПАМЕТНИХ ГРАДОВА“

1367

Директор Градске развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић са сарaдницима боравила је протекле седмице у Италији, гдје је одржан дводневни састанак посвећен реализацији пројекта „Омогућавање ‘паметнијег’ града у медитеранској области кроз умрежавање (МЕД)“, вриједног 2,5 милиона евра.

За активности које ће, у оквиру европског пројекта ‘паметних градова’, бити реализоване у Источном Сарајеву, Градска развојна агенција Источно Сарајево обезбиједила је 156.000 евра.

Градска развојна агенција Источно Сарајево једини је партнер из Босне и Херцеговине који учествује у овом пројекту.

„Током дводневног састанка, у организацији Abruzzo Региона, који је уједно и водећи партнер имплементације пројекта, дефинисане су обавезе и утврђени наредни кораци имплементације пројектних активности“, рекла је Пандуревић, након повратка из Рима.

Пандуревићева каже да ће имплементација пројекта трајати 30 мјесеци.

„ Укупан буџет пројекта је 2,5 милиона евра. Градској развојној агенцији припашће 156.000 евра. Основи циљ пројекта јесте да се унаприједе иновативни капацитети медитеранског подручја успостављањем иновативног екосистема, уз примјену концепта тзв. ‘паметних градова’. Резултати који ће се постићи овим пројектом јесу надограња и постизање боље ефикасности постојећих капацитета, те умрежавање и укључивање академске заједнице, грађана, малих и средњих предузећа и јавне власти у процес ‘паметног града’“, појаснила је Пандуревић.

„Пилот активности односиће се на ‘паметну’ јавну расвјету-односно соларну расвјету, ‘паметну енергију’ и информационе технологије. Студија  која ће бити урађена у наредном периоду показаће у којој области, конкретно, можемо спроводити увођење иновационих технологија у Источном Сарајеву“, рекла  је Пандуревићева.

Осим Градске развојне агенције Источно Сарајево, у реализацији пројекта учествују организације из пет европских земаља: Италије, Грчке, Француске, Шпаније и Португала.

Градска развојна агенција Источно Сарајево учествовала је претходно у реализацији пројекта ГРАСП, који је спроведен у оквиру ранијег програма умрежавања медитеранских градова, што је допринијело томе да РАИС буде препозната на међународном плану као  сигуран партнер у реализацији европских пројеката.